marți

26 martie, 2024

11 decembrie, 2015

distributie energie electricaANRE a redus tarifele de distribuţie a energiei electrice cu preţ reglementat și a modificat metodologia de stabilire a acestora, deoarece distribuitorii profitau de o formulare mai puțin clară pentru a susține că nu pot fi operate reduceri de tarife de peste 10%. 

Tarifele calculate pentru anul 2016 înregistrează o scădere medie de 12% la nivelul întregii ţări, variațiile fiind cuprinse între aproximativ 7% şi 16%, conform unei decizii recente a ANRE.

Distribuitorii au protestat invocând Metodologia neclară, care, în interpretarea lor, limitează scăderile și creșterile de tarife la 10%.

Neclaritatea în cauză


Pentru a nu mai exista discuții, ANRE a modificat alineatul 1 al art. 105, care clarifică în noua formulare: „(1) Începând cu cea de-a treia perioadă de reglementare, tarifele de distribuţie nu vor creşte de la un an la altul în termeni reali cu mai mult de 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu mai mult de 7% pentru tariful mediu ponderat.”

Varianta veche spunea că „tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul în termeni reali cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi 7% pentru tariful mediu ponderat”.

ANRE a explicat într-un referat de aprobare a modificării că articolul plafonează doar creșterile, nu și scăderile, aceasta fiind logica prevederii, de a proteja consumatorii nu profiturile distribuitorilor.

Metodologia respectivă este una de tip ”Price Cap”, care are scopul limitării creșterilor.


În rest, cât timp este o piață reglementată, reglementatorul (ANRE), trebuie doar să asigure un profit rezonabil operatorilor, potrivit art. 76 alin. (1) din Lege, conform cărora tarifele reglementate de distribuţie trebuie să asigure operatorilor de distribuţie concesionari o cotă rezonabilă de profit, mai spune Autoritatea, cotă ce trebuie să permită și investițiile necesare.

Până acum însă, investițiile au fost modeste.

Pentru a convinge că nu sunt puse în pericol profiturile rezonabile ale distribuitorilor, ANRE oferă și tabelele cu profiturile realizate de aceștia în 2014 și primele opt luni din 2015:

profituri distribuitori energie

EDM – Enel Distribuţie Muntenia

EDB – Enel Distribuţie Banat

EDD-  Enel Distribuţie Dobrogea

CEZ –  CEZ Oltenia Distribuţie

EON – EON Distribuţie Moldova

EDMN – Electrica Distribuţie Muntenia Nord

EDTN – Electrica Distribuţie Transilvania Nord

EDTS   – Electrica Distribuţie Transilvania Sud

Ce vor distribuitorii

  • Operatorii au solicitat ca scăderea în termeni reali a tarifului mediu ponderat să fie de cel mult 7 % în termeni reali și scăderea tarifelor specifice de distribuție pentru fiecare nivel de tensiune să fie de maxim 10 % în termeni reali (confrom interpretării date de ei respectivului alineat).
  • Ulterior, la dezbateri, reprezentanţii Enel România, Electrica S.A., E.ON România, FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud, FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord şi CEZ Distribuţie au anunțat că nu contestă calculele ce au dus la scăderea semnificativă a tarifelor din 2016, comparativ cu 2015, dar nu acceptă aplicarea integrală a corecţiilor calculate.
  • Distribuitorii susțin că propunerea de clarificare este, de fapt, o modificare a prevederilor Metodologiei, una care nu respectă principiile stabilităţii, predictibilităţii şi previzibilităţii. Este bruscă, intempestivă și afectează situaţia financiară a operatorilor de distribuţie în anul 2016, au mai spus aceștia.

Ce ar însemna acceptarea cererilor distribuitorilor

  • Limitarea scăderii tarifelor la 7% în termeni reali, cum ar dori operatorii, ar permite includerea unei cote foarte mici din sumele de bani aferente corecţiilor, ceea ce ar însemna că diferenţele suplimentare de bani deja încasate de operatorii de distribuţie în anul 2015 s-ar amâna pentru anii următori.
  • În această situaţie, explică ANRE, s-ar amâna o sumă totală de 255 de milioane de lei. În funcție de operator, acestea ajung și până la 78% din valoarea corecţiilor calculate.
  • Amânarea înseamnă că operatorii ar beneficia “în mod nejustificat şi incorect”, spune ANRE, pentru o perioadă de timp nedefinită, de venituri suplimentare deja încasate în cursul anului 2015.
  • Suma respectivă, spune ANRE, ar reprezenta prejudiciu adus clienților finali.
  • Dacă se menține această tendință, ar rezulta de la an la an sume de bani amânate din ce în ce mai mari, de care operatorii de distribuție concesionari „ar beneficia nemeritat şi incorect şi care ar fi din ce în ce mai dificil de regularizat înainte de finalul perioadei de reglementare 2014 – 2018”.
  • ANRE mai spune că „prin aplicarea integrală a corecţiilor calculate se corectează un venit nemeritat al operatorilor de distribuţie, obţinut în anul 2015 ca urmare în principal a creşterii cantităţii de energie electrică distribuite, şi prin urmare se ajustează un profit nemeritat al operatorilor.”

Sorin Mierlea, președintele asociației InfoCons, de protejarea consumatorilor, organizației ce a participat la dezbaterile pe modificarea Metodologiei (a articolului respectiv), a declarat pentru cursdeguevenare.ro că sprijină poziția ANRE, ținând cont că este vorba despre un sector reglementat şi nu de o piaţă liberă.

InfoCons s-a oferit chiar să strângă semnături pentru susținerea modificărilor operate de ANRE.

De asemenea, pentru transparență, asociația a cerut publicarea pe site a minutelor ședințelor publice organizate de ANRE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: