miercuri

17 aprilie, 2024

2 decembrie, 2018

Cele mai mari economii ale lumii îşi reafirmă angajamentul faţă de un comerţ multilateral şi „o ordine internaţională bazată pe reguli„, precum şi intenţia de a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului, se arată în comunicatul de presă transmis la închiderea summitului G20 ce a avut loc vineri şi sâmbătă la Buenos Aires.

Liderii G20 au convenit reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, organismul internaţional care reglementează disputele comerciale. Detaliile urmează a fi discutate la viitoarea reuniune, care va avea loc în Japonia, în luna iunie 2019.

„Recunoaştem contribuţia adusă de comerţul multilateral”, se arată în comunicat. „Sitemul nu îşi atinge însă obiectivele în prezent şi există loc de îmbunătăţire. Prin urmare, susţinem reforma necesară pentru îmbunătăţirea funcţionării Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Vom analiza progresele la următorul summit”, au consemnat liderii G20.


SUA sunt nemulţumite de ceea ce consideră a fi un eşec al OMC de a obliga Beijing-ul să-şi deschidă economia, aşa cum a promis China în 2001, odată cu aderarea la organismul internaţional. Uniunea Europeană împărtăşeşte sentimentul potrivit căruia reforma OMC este necesară.

În ceea ce priveşte războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, preşedintele SUA şi omologul său chinez au convenit un armistiţiu de 90 de zile în care ar urma să fie renegociate creşterea planificată a tarifelor vamale de la 10% la 25% începând de anul viitor.

(Citiți și: ”Armistiţiu între SUA și China în războiului comercial ”)

Interacţiunea liderilor G20 cu prinţul saudit Mohammed bin Salman a atras de asemenea atenţia presei internaţionale. Un raport al serviciilor americane de intenligenţă arată că bin Salman ar fi fost implicat în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul. Arabia Saudită şi-a negat implicarea.

Înregistrări de la summit-ul G20 îl arată pe preşedintele Emmanuel Macron purtând o discuţie cu prinţul saudit. „Sunt îngrijorat”, „nu mă asculţi niciodată” şi „sunt un om care se ţine de cuvânt” sunt câteva frânturi ce se pot desprinde din conversaţie.


Premierul britanic Theresa May susţine la rândul său că a făcut presiuni asupra prinţului saudit, însă singurii lideri care l-au interpelat public în timpul sesiunilor oficiale au fost preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul canadian Justin Trudeau. Pe de altă parte, liderul rus Vladimir Putin a avut o discuţie cordială cu Mohammed bin Salman.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, rezultate în urma capturării unor nave militare ucrainene de către garda de coastă a Rusiei, în largul peninsulei Crimeea, au fost de asemenea criticate de liderii G20.

(Citiți și: ”Vladimir Putin: Războiul va continua în estul Ucrainei câtă vreme autoritățile actuale vor rămâne la putere”)

Putin a încercat, fără succes, să-i convingă pe preşedintele SUA, cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei că acţiunile Rusiei au fost justificate.

În comunicatul final public la sfârşitul summitului se mai arată că 19 dintre cele 20 de state şi-au reafirmat sprijinul pentru Acordul de la Paris, singura ţară care s-a retras fiind SUA.

De asemenea, în paralel cu summitul, preşedintele Donald Trump şi liderii Canadei şi Mexicului au semnat, după doi ani de negocieri, un nou acord comercial, după ce liderul american a denunţat acordul NAFTA, pe care l-a catalogat drept un „dezastru”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: