miercuri

27 martie, 2024

3 februarie, 2016

datoriiCompaniile din România înregistrau la finele anului trecut obligații restante în valoare de peste 2,7 miliarde de euro, echivalentul a 1,7% din PIB, la cele patru bugete ale statului, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza celor mai recente date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Marii contribuabili aveau datorii de circa 853,3 milioane de euro (la un curs mediu de schimb de 4,5040 lei/euro calculat de Banca Națională a României pentru 2015), în vreme ce companiile mici și mijlocii înregistrau la sfârșitului lui 2015 obligații restante de aproape 1,9 miliarde de euro.

Cele mai mari restanțe erau către bugetul de stat (2,1 miliarde de euro), urmat de bugetul asigurărilor sociale de stat (399,3 milioane de euro), cel al asigurărilor de sănătate (134,4 milioane de lei), respectiv cel al asigurărilor de șomaj (17,9 milioane de euro).

obligatii bugete
Sursă: Calcule cursdeguvernare.ro pe baza datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), un curs mediu de 4,5040 lei/euro

Anul trecut, veniturile fiscale și cele din contribuțiile de asigurări au însumat 195,9 miliarde de lei (circa 43,4 miliarde de euro), în creștere cu 6,7% față de 2014, reiese din execuția bugetară publicată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Prin urmare, ponderea veniturilor fiscale și a contribuțiilor în PIB a crescut de la 27,3% în 2014 la 27,8% în 2015.

Dacă statul ar fi încasat și obligațiile restante la cele patru bugete, aceste venituri ar fi reprezentat 29,5% din PIB, în condițiile în care media europeană era, la nivelul anului 2013, de 40% din PIB, potrivit celor mai recente date ale Eurostat. La nivelul anului 2013, veniturile bugetare din taxe și contribuții s-au ridicat, în România, la 27,4% din PIB, în vreme ce în Bulgaria au fost de 28,1% din PIB, în Ungaria de 38,5% din PIB, în Polonia de 32,7% din PIB, iar în Cehia de 34,9% din PIB, potrivit raportului Taxation Trends in the European Union pe anul 2015.

Topul datornicilor

Din topul datornicilor la bugetele statului au dispărut o parte dintre companiile de stat care conduceau clasamentele în anii anteriori. Spre exemplu, la finele lui 2014, Compania Națională a Huilei (CNH) avea datorii totale de peste un miliard de euro la cele patru bugete ale statului, dintre care peste 278 de milioane de euro la bugetul de stat, 578,3 la bugetul asigurărilor sociale de stat, 61,5 la bugetul asigurărilor de șomaj și 131,7 milioane de euro la bugetul asigurărilor de sănătate.


La finele anului 2014, în clasament mai figurau Complexul Energetic Hunedoara (datorii totale de 62,2 milioane de lei) sau Poșta Română (46,9 milioane de euro), companii ce nu se mai regăseau la finele anului trecut pe listele restanțierilor.

În top 10 al celor mai mari obligații restante la bugetul de stat figurează 3 companii de stat: RATB, Electrocentrale Constanța și Întreținere Mecanizată a Căii Ferate.

Romaero, RATB și Romarm înregistrau datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Tot Romaero și RATB figurează și în topul datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate.

Topul celor mai mari restanțe la bugetul de stat (contribuabili mari)

oblig bug stat
Sursă: Calcule cursdeguvernare.ro pe baza datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), un curs mediu de 4,5040 lei/euro

Topul celor mai mari restanțe la bugetul asigurărilor sociale de stat (mari contribuabili)

oblig bug asig sociale
Sursă: Calcule cursdeguvernare.ro pe baza datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), un curs mediu de 4,5040 lei/euro

 

Topul celor mai mari restanțe la bugetul asigurărilor de sănătate (mari contribuabili)

oblig bug asig de sanatate
Sursă: Calcule cursdeguvernare.ro pe baza datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), un curs mediu de 4,5040 lei/euro

În noiembrie anul trecut, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia contribuabilii care își vor achita până la 31 martie 2016 obligațiile de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 și administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalităților de întârziere aferente acestora şi de o parte a dobânzilor aferente, dacă îndeplinesc o serie de condiții.

Aceste facilități fiscale s-au aplicat persoanelor fizice, persoanelor juridice sau entităților fără personalitate juridică. Pentru a putea beneficia de această amnistie, contribuabilii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Stingerea tuturor obligațiilor de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, până la data de 31 martie 2016, inclusiv.
  • Până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, se stinge cota de 45,8% din eventualele dobânzi calculate până la data stingerii obligațiilor de plată principale.
  • Până la data la care contribuabilul depune cererea de anulare a penalităţilor de întârziere și cotei din dobândă (a accesoriilor), sunt stinse toate obligațiile de plată principale curente, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016.
  • Contribuabilul să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: