luni

22 aprilie, 2024

21 februarie, 2019

La Secția pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați a fost înregistrată, de un site apropiat PSD, o sesizare penală împotriva a doi comisari europeni: Frans Timmermans (foto; este și prim-vicepreședinte al Comisiei Europene) și Vera Jourova.

Comisia Europeană explică joi că oficialii europeni sunt sub jurisdicția Curții de Justiție a UE, conform Tratatului semnat de România.

Margaritis Schinas, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei, a explicat joi că nicio instanță națională nu are competența în cazul oficialilor europeni:


Am înțeles din presă că autoritățile române au lansat o investigație penală. Desigur, nu comentăm, dar am dori să le reamintim autorităților române că toți oficialii Comisiei Europene sunt sub jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene, autoritățile naționale nu au nicio jurisdicție în acest caz.

Toți oficialii europeni sunt sub protocolul privind imunitățile și privilegiile, atașat Tratatului Uniunii Europene, semnat de toate statele membre, inclusiv de România.

Dați-mi voie să vă reamintesc că ne-am exprimat ieri o mare îngrijorare legată de statul de drept din România.

Alături de cei doi membri ai executivului UE mai sunt acuzați, în plângerea penală depusă de luju.ro, Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, și procurorul general Augustin Lazăr. Calitatea de magistrat a celui din urmă i-a făcut pe autorii sesizării să considere că rezolvarea sesizării lor este de competența nou înființatei Secții pentru magistrați.


„Vor trebui să se prezinte (…) ca să dea cu subsemnatul”, au scris cei de la site-ul respectiv, după ce au primit de la Secția în cauză adresa prin care erau anunțați că plângerea a fost înregistrată de procurorul Adina Florea.

Cei patru oficiali sunt acuzați, în sesizare, de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual și comunicare de informații false, în legătură cu rapoartele MCV.

În opinia autorilor plângerii, oficialii europeni pot fi anchetați de Secția pentru magistrați datorită art. 10 alin. (1) din Cod penal:

Legea penală română se aplică infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin sau o persoană fără cetățenie, contra statului român, contra unui cetățean român ori a unei persoane juridice române.

Conform Tratatului și a cel puțin unei decizii CCR, legislația europeană primează.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: