vineri

19 aprilie, 2024

9 februarie, 2015

ggeorgian-pop-florian-coldeaDupă 7 ore de audieri, dintre care 5 petrecute în compania directorului interimar Florian Coldea și alte două cu ofițerul care își asumă raportul comisiei interne de anchetă a Serviciului, Comisia de control parlamentar a SRI a dat verdictul: acuzațiile Elenei Udrea la adresa generalului Florian Coldea nu se confirmă.

Deputatul PSD Georgian Pop, președinte al comisiei, a asigurat opinia publică: ”Pentru fiecare întrebare şi pentru fiecare răspuns, în spate, au stat documente, informaţii şi rapoarte interne ale SRI. După cum bine ştiţi, legislaţia în vigoare prevede că noi, Comisia, putem comunica public doar anumite concluzii, nu putem să comunicăm public informaţiile de securitate naţională de care luăm cunoştinţă. Practic, cunoaştem în acest moment legat de fiecare întrebare din spaţiul public mult mai multe lucruri decât ceea ce putem să comunicăm.”

În esență, Georgian Pop a precizat că principala concluzie a audierilor este că acuzaţiile lansate la adresa conducerii SRI ”sunt nefondate, sunt defăimătoare”.

Primele declarații, prima contradicție


După primele 5 ore de audiere, președintele comisiei și directorul interimar al SRI au făcut scurte declarații de presă.

Georgian Pop a spus că la comisie au fost epuizate primele 4 puncte ale ordinii de zi, respectiv:

  • Evaluarea stării de securitate naţională a României la inceputul anului 2015
  • Perspectiva SRI asupra dinamicii riscurilor la adresa securităţii naţionale
  • Analiza situaţiei generate de demisia domnului George Maior
  • Impactul modificărilor legislative din ultima perioadă asupra activităţii Serviciului

Deputatul Georgian Pop a afirmat că, odată ajuns la punctul 5, cel referitor la acuzațiile formulate în ultima perioadă de deputatul Elena Udrea, generalul Coldea a solicitat să nu mai participe la audierile comisiei, pentru ca subordonatul său, care a făcut ancheta internă, să nu resimtă vreo presiune.

În declarația sa, generalul Coldea a dezmințit toate acuzațiile formulate la adresa sa și, practic, a anulat afirmațiile lui Georgian Pop spunând: „Am pus la dispoziţia Comisiei toate informaţiile solicitate şi am răspuns la întrebările adresate de fiecare membru al Comisiei la cele cinci puncte ale ordinii de zi. Am prezentat faptul că pe durata anului trecut, an puternic marcat de retorică electorală, atât instituţia cât şi conducerea SRI au acţionat în condiţii de deplină neutralitate şi echidistanţă politică, iar activitatea în relaţia cu reprezentanţii Justiţiei, Ministerului Public, fie că vorbim de Parchetul General, DNA sau DIICOT, s-a desfăşurat strict în limitele legii şi ale protocoalelor de cooperare.”

Câteva neclarități


La finalul audierilor, deputatul Georgian Pop a prezentat concluzia finală: acuzațiile formulate la adresa generalului Coldea nu sunt fondate, SRI a infirmat totul cu dovezi, cu documente.

Coleg de comisie și de partid cu Georgian Pop, senatorul PSD Daniel Savu a declarat, la finalul şedinţei Comisiei de control al activităţii SRI, că Elena Udrea a avut două întâlniri la sediul SRI cu conducerea Serviciului, pe 15 decembrie şi 10 noiembrie.

Vizitele, spune Daniel Savu, au fost urmarea unor invitații lansate de fostul director, George Maior. Întrebat în ce calitate a fost invitată Elena Udrea la SRI, senatorul Savu a răspuns: în calitate de fost candidat la Președinția României.

Ulterior, și Georgian Pop a admis aceste întâlniri pe care le-a explicat astfel: ”De-a lungul timpului este o practică a oricărui serviciu de informaţii din lume, înalţi demnitari, oficiali, diplomaţi solicită în mod oficial întâlniri cu conducerea SRI. Acest lucru îl solicită şi beneficiarii legali de informaţii ai SRI. Repet, este o practică uzuală, normală. Dar toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte privind acceptarea acelor întâlniri şi modul de desfăşurare”.

Comunicatul oficial al Comisiei SRI demonstrează că în chestiunile reclamate de Elen Udrea rămân încă lucruri nelămurite :

”Comisia parlamentară a solicitat verificări interne suplimentare pentru clarificarea aspectelor care au continuat să apară în spaţiul public.”, scrie în comunicatul comisiei.

(Descărcați AICI comunicatul integral al Comisiei SRI)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: