miercuri

27 martie, 2024

8 noiembrie, 2018

Comisia Europeană (CE) a revizuit, joi, semnificativ în scădere, estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, de la 4,5% la 3,6%, în timp ce în 2019 mizează pe un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât estima în primăvară, potrivit previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar.

De precizat: Comisia menționează că neîncadrarea în ţinta de cheltuieli de capital este benefică ţinerii sub control a deficitului bugetar.

„Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească. Pe perioada de prognoză PIB-ul este estimat să crească mai moderat”, se arată în previziunile Comisiei Europene.


În cee ce priveşte inflaţia, CE a revizuit în creştere uşoară la 4,3% prognoza pentru 2018, faţă de 4,2% cât prognoza în primăvară, urmând ca indicele preţurilor de consum să coboare la 3,5% în 2019 şi 3,3% în 2020, ca urmare a slăbirii cererii interne.

„Aceste prognoze sunt influenţate în principal de planurile de majorare semnificativă a punctului de pensie, incluse în programul de guvernate şi implementate în legea pensiilor recent adoptată de Guvern”, susţine CE.

Lipsa investiţiilor, singurul element „salvator” al finanţelor publice

Deficitul guvernamental este prognozat să crească la 3,3% din PIB în 2018, de la 2,9% din PIB în 2017, urmând să continue pe aceaşi tendinţă pentru a ajunge la la 3,4% din PIB în 2019 şi 4,7% în 2020.

Un „risc pozitiv” în ceea ce priveşte execuţia bugetară pentru acest an îl reprezintă investiţiile foarte scăzute realizate de stat, Comisia notând că neîncadrarea în ţinta de cheltuieli de capital este benefică ţinerii sub control a deficitului bugetar.


„Pe de altă parte, o potenţială revenire a investiţiilor publice faţă de nivelurile foarte scăzute din acest moment reprezintă un risc negativ pentru prognoza finanţelor publice, mai exact pentru soldul administraţiei din 2019 şi 2020, în sensul că ar duce la creşterea cheltuielilor publice (şi implicit a deficitului bugetar, n.r.)”, se arată în prognoza Comisiei.

Executivul european mai notează că deficitul structural, cel care indică tendinţa finanţelor publice pe termen lung, ar putea urca la 4,5% din PIB până în 2020, faţă de 3,5% din PIB în 2017.

În acest context, datoria publică este prognozată să atingă nivelul de 38,2% din PIB în 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: