joi

18 aprilie, 2024

7 februarie, 2019

Ritmul de creștere economică al României va încetini la 3,8% din PIB în 2019, reiese din previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene, care estimează o creștere de doar 4% în 2018, față de 4,5% previziunea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză sau 5,5%, estimarea pe care este construit Bugetul 2019.

”Se preconizează că economia europeană va crește pentru al șaptelea an consecutiv în 2019, previziunile de expansiune vizând toate statele membre. Se estimează că ritmul global de creștere va fi moderat în comparație cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine. În 2019, se preconizează că economia României va crește cu 3,8%, cu o inflație de 3,3%”, transmite Comisia Europeană.

Instituția notează că ritmul de creștere al investițiilor va înregistra o scădere semnificativă în 2018, în urma contracțiilor din trimestrele II și III. Conform datelor preliminare, stocurile au contribuit cu 2.8 puncte procentuale la creșterea PIB-ului din prima jumătate a anului. ”Dacă se confirmă, această acumulare de stocuri poate explica nivelul scăzut al investițiilor private în 2018”, susține Comisia.


”Riscurile la adresa prognozei sunt clar în sens negativ. Dincolo de potențialul impact negativ asupra creditării, Ordonanța de Urgență dată de guvern la sfârșitul lunii decembrie ar putea avea efecte mult mai răspândite. Spre exemplu, o creștere semnificativă a impredictibilității poate avea un efect negativ asupra deciziilor de investire”, se arată în previziunea Comisiei.

Recent, Banca Mondială a redus prognoza de creștere a României în 2019, cu un punct procentual, la 3,5%.

Bugetul de stat pe 2019 a fost construit pe o creștere economică de 5,5% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: