vineri

29 martie, 2024

17 decembrie, 2018

Fosta glorie a petrochimiei românești, Oltchim Rm. Vâlcea, trebuie să înapoieze ajutoarele de stat de circa 335 de milioane de euro, de care a beneficiat de la privatizarea eșuată din septembrie 2012, potrivit unui comunicat al Comisia Europeană (CE), emis luni.

Comisia Europeană (CE) a constatat că ajutoarele respective sunt „incompatibile” și că „România trebuie să recupereze în prezent aceste ajutoare de la Oltchim”.

Achizițiile recente de active ale combinatului nu sunt afectate, pentru că Executivul european consideră că firmele care au cumpărat activele nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societății Oltchim.


Normele UE nerespectate

Oltchim se află în insolvență din 2013 și, în aprilie 2016, Comisia a inițiat o investigație aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societății Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, în special:

  • neexecutarea silită a datoriilor și acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eșuată a societății Oltchim din septembrie 2012;
  • anularea de datorii în valoare de peste 300 de milioane EUR de către AAAS și de către diferite întreprinderi de stat și
  • continuarea furnizărilor, de către statul român și de către întreprinderi de stat (CET Govora și Salrom), către Oltchim, fără plată, în ciuda deteriorării situației financiare a societății.

Comisia a constatat că, în cazul de față, niciun creditor operând în economia de piață nu ar fi fost de acord să anuleze datoriile existente ale Oltchim sau să continue furnizările către această societate în condițiile în care AAAS și alți creditori aflați în proprietatea statului au făcut-o în 2015.  Prin urmare, măsurile de sprijin public constituie ajutor de stat în sensul normelor UE”, spune comunicatul CE.

Statul putea să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în dacă întreprinderea este obiectul unui plan de restructurare solid, conform Orientările CE din 2014 privind ajutoarele de stat.


„În cazul de față, Comisiei nu i-a fost notificat niciun astfel de plan de restructurare. În plus, Comisia a constatat că nu a existat nicio contribuție vizibilă din partea investitorilor la costurile de restructurare ale societății.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că finanțarea publică acordată de România societății Oltchim, de aproximativ 335 de milioane EUR plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de România”, mai spune comunicatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Orientările CE privind ajutoarele de stat sunt din 2014 iar privatizarea esuata Oltchim din 2012 si insolventa din 2013.
    Orientarile CE se pot lua eventual in calcul incepand cu 2015.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Orientările CE privind ajutoarele de stat sunt din 2014 iar privatizarea esuata Oltchim din 2012 si insolventa din 2013.
    Orientarile CE se pot lua eventual in calcul incepand cu 2015.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: