luni

22 aprilie, 2024

18 februarie, 2015

Lord Hill of OarefordComisia Europeană a lansat, miercuri, o consultare cu privire la Uniunea pieţelor de capital care vizează înlăturarea obstacolelor ce blochează investiţiile transfrontaliere şi împiedică accesul întreprinderilor la finanţare, potrivit comisarulului european Jonathan Hill (foto).

„Lansăm astăzi Uniunea pieţelor de capital (CMU), un proiectul crucial în vederea creării unei Pieţe unice a capitalurilor pentru toate cele 28 de state membre”, a declarat Jonathan Hill, comisar pentru Stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, în conferinţa de lansare a dezbaterii publice.

Obiectivul CMU este de a debloca investiţiile pe termen lung, a subliniat comisarul european.


„Toate economiile europene vor beneficia de pe urma unei Uniuni a pieţelor de capital (…) Vrem să înlăturăm barierele dintre investitori şi oportunităţile de investiţie (…) În multe părţi ale Europei companiile se luptă adesea pentru a obţine fondurile de care au nevoie pentru a se extinde. Ele au tendinţa de a se baza pe bănci şi mult mai puţin pe piaţa de capital. În alte părţi ale lumii se întâmplă invers. Acest lucru face ca economia europeană să fie mai vulnerabilă atunci când împrumuturile bancare sunt reduse, am văzut asta în timpul crizei financiare”, a precizat Hill, în cadrul unei conferinţe de presă.

Comisarul a explicat că CMU va reprezenta „o alternativă la bănci, va oferi mai multe opţiuni pentru finanţare” mai ales în statele membre unde băncile nu oferă împrumuturi, iar IMM şi start-up-urile se confruntă cu dificultăţi de finanţare. Totodată, Jonathan Hill a spus că prin uniunea pieţelor de capital Comisia îşi propune atragerea de investitori din întreaga lume.

„Avem o problemă cu lipsa de investiţii (…) China are o piaţă de capital mai dezvoltată decât UE”, a mai spus Hill.

În dezbatere până în mai, implementat până în 2019

Potrivit unui comunicat al CE, Uniunea pieţelor de capital are ca scop „înlăturarea obstacolelor care blochează investiţiile transfrontaliere în UE ş care împiedică accesul întreprinderilor la finanţare”.


„Contextul actual este dificil pentru întreprinderi, acestea depinzând puternic de bănci şi bazându-se relativ puţin pe pieţele de capital (…) O piaţă unică de capital pe deplin funcţională ar oferi o multitudine de oportunităţi. Dacă pieţele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, între 2008 şi 2013 întreprinderile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare în valoare de 90 de miliarde de euro”, precizează CE.

Prin Uniunea pieţelor de capital, Comisia doreşte, de asemenea, să elimine obstacolele care îi împiedică pe cei ce au nevoie de finanţare să ajungă la investitori şi să eficientizeze sistemul de distribuire a acestor fonduri.

Rezultatul dezbaterii lansate miercuri va sta la baza unui plan de acţiune destinat să contribuie la deblocarea finanţării nebancare, astfel încât noile întreprinderi să poată prospera, iar întreprinderile mai mari să-şi poată continua extinderea.

Comisia aşteaptă feedback din partea Parlamentului European şi a Consiliului, a altor instituţii europene, a parlamentelor naţionale, a întreprinderilor, a sectorului financiar şi a tuturor celor interesaţi, până pe 13 mai 2015.

În urma consultării publice, CE va adopta, în vară, un plan de acţiune prin care va stabili foaia de parcurs şi calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale Uniunii pieţelor de capital, până în 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: