vineri

19 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2012

Comisia Europeană a declanşat o nouă procedură de sanţionare a României pentru că autorităţiel de la Bucureşti îngrădesc exportul de gaze naturale.

Informaţia a fost confirmată de Carlo Corazza, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, în cadrul conferinţei de presă cotidiene a executivului comunitar, la Bruxelles, relatează Digi 24.

Tehnic, procedura presupune o punere în întârziere, care este prima fază a procedurii de infringement.


După această etapă, România are la dispoziţie 2 luni de comunicări cu Comisia Europeană, iar dacă ţara nu reuşeşte să convingă Bruxelles-ul de corectitudinea legislaţţiei interne, executivul european transmite un aviz motivat.

Toată această procedură ar dura parcic până în vara anului 2013, în condiţiile în care Comisia Europeană este la curent cu faptul că la Bucureşti urmează alegeri parlamentare, iar problemele ridicate presupun modificări legislative.

Prin urmare, Giuvernul are posibilitatea să tergiverseze permisiunea exportului de gaze naturale până la a primi sancţiuni.

Premierul Ponta: Exportul de gaze este o catastrofă pentru populaţie şi industrie

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că exportul de gaze naturale ar aduce României prejudicii mari, în condiţiile în care companii private, ca OMV-Petrom, vor putea exporta gaze extrase la preţuri mici din ţară, iar în schimb populaţia şi industria româneşti vor fi nevoite să folosească gaze de import din Rusia, la preţuri mari.


„Solutia actuală este o catastrofa, nu doar pentru populatie, si pentru industrie. Ideea este următoarea: exportăm gaze româneşti, importăm gaze ruseşti la un preţ triplu. Domnul Chiţoiu are sprijinul meu, dar pe româneşte asta înseamnă. Ţine si de o strategie pe termen lung. Unii sunt mai egali ca alţii. Noi importăm cu 450 (dolari/1.000 mc) de la Gazprom, germanii cu 180”, a spus premierul.

Preşedintele Băsescu: Ponta era şeful Corpului de control al Guvernului care a privatizat Petrom

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, că problemele create de exportul de gaze din România sunt cauzate de faptul că Petrom a fost privatizată de fostul guvern Adrian Năstase, la care actualul premier Victor Ponta era şeful Corpului de control.

„Păi, întrebaţi-i pe cei care au privatizat Petrom când domnul Victor Ponta era şef al Corpului de control şi în ce condiţii au vândut şi resursa subsolului, ţiţeiul, şi 50% din gazele ţării, pe care le exploata tot Petrom. Şi după ce vă răspunde ce condiţii au pus la privatizare, pot să vă dau şi eu un răspuns”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Şeful statului a dat asigurări că, oricum, România nu poate exporta gaze, pentru că nu are condiţiile tehnice necesare.

„Dar, pentru linişte, vă pot spune că sigur Comisia Europeană îşi face treaba, pentru că odată intrat în Uniunea Europeană trebuie să respecţi regulile jocului, dar vă pot spune că în momentul de faţă nu există condiţii tehnice pentru ca România să poată exporta gaz, România doar poate primi gaz. Depinde de România când va avea aceste condiţii tehnice”, a afirmat Traian Băsescu.

Interzicerea exporturilor de gaze, reglementată financiar din 2006

  • Motivul declanșării procedurii de infringement este un ordin de ministru din mai 2006, de pe vremea lui Codrut Sereș, care îi obliga pe producătorii de gaze din România să vândă gazele doar pe piața internă, conform Digi 24.
  • Potrivit acelui document, titularii de acorduri petroliere au obligația de a disponibiliza întreaga producție de gaze naturale pentru asigurarea componentelor din producția internă în structura amestecului de gaze naturale.
  • De asemenea, există și o lege, propusă de deputatul PSD Iulian Iancu, adoptată de Camera Deputaților în decembrie 2011 – aproape în unanimitate – care prevede explicit interzicerea exportului de gaze din România. Legea a fost trimisă în ianuarie 2012 la reexaminare, iar acum este blocată la Comisia de Industrii (condusă de Iulian Iancu) din Camera Deputaților (cameră decizională).
  • În septembrie 2012, Victor Ponta a semnat Hotărârea de guvern 870/2012, publicată în Monitorul Oficial 633 din 4.09.2012, care permite folosirea gazelor la producerea de energie electrică.
  • Potrivit articolului 1 al acestei HG, „sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei cantitățile de gaze naturale din producția internă utilizate de către producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale”. Alineatul 2 al acestui articol reglementează că „producătorii de energie electrică ce utilizează gaze naturale participă la piața reglementată de energie electrică la solicitarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și declară unitățile beneficiare client intreruptibil de gaze naturale”.
  • Hotărârea este aplicabilă până la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii excepției cu cel puțin 30 de zile înainte de data expirării.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: