sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2014

Comisia Europeană avertizează Germania că trebuie să acorde şomaj europenilor care nu şi-au găsit un loc de muncă, scrie Süddeutsche Zeitung, care a obţinut un document al CE transmis Curţii Europene de Justiţie (CJUE).

Juriştii CE susţin, în poziţia transmisă Curţii Europene de Justiţi, că excluderea europenilor de la ajutoarele sociale nu este conformă cu dreptul comunitar.

Dacă CJUE va fi de acord cu poziţia CE, europenii vor avea în viitor mai multe şanse pentru a obţine ajutor de şomaj în Germania, chiar şi în cazul în care nu îşi caută un loc de muncă, scrie publicaţia germană, citată de MEDIAFAX.


Poziţia Comisiei a fost transmisă în cazul unei românce de 24 de ani şi a fiului său. Cei doi trăiesc din 2010 în Germania. Tânăra a locuit la sora ei în Leipzig unde a studiat timp de 3 ani.

Femeia a primit alocaţie pentru copil şi un spor de întreţinere, dar în momentul în care a solicitat ajutor de şomaj (Hartz-IV) a fost refuzată. Românca a dat statul german în judecată, dar Tribunalul social din Leipzig a decis, în iulie 2013, să solicite clarificări de la CJUE.

În prezent, statul german nu acordă ajutor de şomaj imigranţilor care vin în Germania în alte scopuri decât cel al căutării unui loc de muncă.

Comisia cere, însă, Berlinului să acorde un tratament egal tututor cetăţenilor din statele membre UE.


Guvernul german a decis miercuri să caute noi măsuri pentru a împiedica abuzul de ajutoare sociale, în încercarea de a dezamorsa disputa izbucnită în interiorul coaliției de guvernare în legătură cu migranții din România și Bulgaria, scrie Reuters.

Cabinetul Angelei Merkel a decis miercuri, 8 ianuarie, înființarea unui grup de lucru care să prezinte măsurile necesare pentru împiedicarea ”turismului pentru beneficii sociale”, pentru a dezamorsa tensiunile apărute, din cauza acestui subiect, în coaliția de guvernare.

Echipa cuprinde funcționari de vârf din 11 ministere și va fi condusă de către ministerul de interne și cel de pe muncă.

Subiectul a încins în ultimele zile discursul public din Germania, după ce această țară și alte opt state membre UE au fost obligate să elimine de la 1 ianuarie 2014 restricțiile impuse românilor și bulgarilor pe piața muncii.

Teama de un aflux de persoane care ar putea fura joburile germanilor și ar secătui sistemul de ajutoare sociale i-a panicat pe cei din CSU, care au dezlănțuit o adevărată furtună cu publicarea unui text intitulat ”Dacă înșeli, afară!”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: