marți

19 martie, 2024

8 noiembrie, 2017

Comisarul european Frans Timmermans sugerează ca experți constituțional internaționali să verifice proiectele românești de modificare a legilor justiției, proiecte care au generat protestele anti-corupție la sfârșitul săptămânii trecute.

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o marți, la Bruxelles, cu ministrul român al Justiției Tudorel Toader, Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, i-a reamintit demnitarului român ”importanța trimiterii pachetului de legi Comisiei de la Veneția, pentru exprimarea unei opinii”, anunță Politico, care citează un oficial al Comisiei.

Comisia de la Veneția este un organism consultativ al Comisiei Europene, care a fost solicitat în ultimii ani să exprime puncte de vedere asupra schimbărilor legislative în state membre, precum Polonia.


Comisia Europeană monitorizează  campania anti-corupție din România de la aderarea la UE, în urmă cu 10 ani, prin intermediul unui mecanism special creat pentru România și Bulgaria- celebrul MCV. Deși președintele Comisiei, Jean Claude Juncker a promis României ridicarea acestui mecanism de verificare până la finalul mandatului său, în 2019, Bruxelles-ul supraveghează atent orice modificare legislativă în domeniul justiției care ar putea favoriza fenomenul corupției la nivel înalt.

Întâlnirea de la Bruxelles a fost anunțată public în programul prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, autoritățile române păstrând tăcerea asupra acestei întâlniri. Pachetul de legi ale justiției se află în dezbatere parlamentară fără ca Ministerul Justiției sau Parlamentul să ceară opinia Comisiei de la Veneția.

În urmă cu aproape 2 luni, când legile justiției păreau să fie modificate prin ordoinanță, de către Guvern, ministrul Tudorel Toader afirma că va solicita opinia experților internaționali pe acest pachet de modificări.

Ulterior, pe fondul protestelor, legile au fost transmise la Parlament, unde deputați PSD au spus că nu vor solicita opinia Comisiei de la Veneția pentru că acest lucru îl va face ministrul Justiției, așa cum a anunțat. Tudorel Toader a precizat ulterior că acest demers nu mai cade în sarcina sa deoarece nu ministerul promovează schimbările.


Despre întâlnirea de marți de la Bruxelles, Ministerul Justiției a transmis, miercuri dimineață, un comunicat în care scrie: ”Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul îndeplinirii recomandărilor din cadrul MCV. Ministrul justiţiei a prezentat în detaliu stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei: Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor; Legea 304/2004, privind organizarea judiciară; Legea 317/2004, privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. (…) Întâlnirea a avut loc în contextul dialogului constant cu Comisia Europeană, agreat la întrevederea anterioară a ministrului cu înaltul oficial al Uniunii Europene.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: