duminică

21 aprilie, 2024

12 iulie, 2012

Cea de-a doua zi a turului instituțiilor europene, pe care premierul Victor Ponta l-a făcut miercuri și joi în încercarea de-a liniști Bruxellesul, s-a sfârșit cu ”lista” pe care Manuel Barroso i-a lasat-o lui Victor Ponta pentru restabilirea echilibrului instituțional din România.

Comunicatul Comisiei Europene este o adevărată somație pentru noile autorități de la București, pentru repunerea în drepturi a instituțiilor afectate de schema legislativă emisă de guvern și Parlament în vederea demiterii cât mai rapide a președintelui Traian Băsescu.

În comunicatul final, transmis de Comisia Europeană după întâlnirea Barroso-Ponta, sunt trecute patru solicitări ale Comisiei, prin care instituțiile afectate de sistemul de ordonanțe de urgență să fie repuse în drepturi:


Președintele Barroso a clarificat faptul ca Guvernul român trebuie să respecte independența deplină a justiției, să restabilească competențele Curtii Constituționale și să se asigure că deciziile sale sunt respectate, să nominalizeze un Avocat al Poporului care să se bucure de susținerea tuturor partidelor, să asigure o procedura nouă si transparentă de numire a procurorului general si a procurorului șef al Directiei Anticorupție și să facă din integritate o prioritate politică. – se spune în comunicatul Comisiei.

Premierul român a promis la Bruxelles că va da curs solicitărilor Uniunii Europene (UE), în vederea „disipării îngrijorărilor” cu privire la respectarea statului de drept în ţara sa.

În acelaşi timp, preşedintele CE a salutat asigurările primite de la premierul Ponta că măsurile care intră în atribuţiile guvernului vor fi luate imediat şi că şeful guvernului român va face toate eforturile pentru a obţine acelaşi nivel de angajament de la celelalte instituţii din România.

„Voi răspunde Comisiei (Europene, CE) în foarte scurt timp, poate chiar mâine, oferind răspunsuri şi arătând Comisiei angajamentul clar al Guvernului faţă de respectarea tuturor normelor europene”, a declarat Ponta într-un interviu pentru AFP.


Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că a primit din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, o listă cu întrebări la care Executivul comunitar aşteaptă răspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la Bucureşti şi a precizat că va răspunde vineri sau luni acestor întrebări.

„Vom asigura astfel încă o dată că tot ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu afectează şi nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituţională şi stabilitatea instituţiilor noastre la standarde europene”, a spus Ponta, după discuţia avută, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene.

„I-am cerut domnului Barroso să îmi spună care sunt lucrurile concrete în legătură cu care are îngrijorări”, a adăugat el. „I-am spus: nu voi contesta, nu mă voi lupta cu dumneavoastră, voi lua imediat deciziile (necesare) în vederea disipării îngrijorărilor dumneavoastră”, a povestit el.

Pe de altă parte comunicatul Comisiei Europene face referire directă la Raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare, raport care va fi influențat de evoluțiile instituționale din România din ultimele săptămâni:

Prim-ministrul Ponta a declarat că va transmite aceste angajamente, în scris, în regim de urgență. Comisia Europeanaăva publica raportul în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe data de 18 iulie 2012, atunci când se va realiza un bilanț al progreselor realizate în Romania în ultimii cinci ani, inclusiv al evenimentelor recente. – se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Înainte de întâlnirea de la Comisia Europeană, premierul Victor Ponta a avut o întâlnire și cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Comunicatul Consiliului a fost sec și în aceeași linie cu cel al Comisiei Europene:

Președintele (Van Rompuy – n.r.) și-a exprimat încrederea că guvernul român este pe deplin conștient de importanța chestiunilor în discuție și a luat notă de intenția primului ministru de a se conforma recomandărilor Comisiei

Pentru a da curs solicitărilor Comisiei Europene, premierul Victor Ponta trebuie fie să convingă parlamentul să se întrunească în ședionță extraordinară pentru a pune în aplicare deciziile Curții Constituționale privind competențele Curții și privind Legea referendumului, fie să găsească o formulă juridică de-a anula ordonanțele de urgență prin care a modificat legile organice necesare demiterii cât mai rapide a președintelui Traian Băsescu.

De menționat că nici întâlnirea cu Manuel Barroso și nici cea cu Herman Van Rompuy nu au fost urmate de obișnuita declarație de presă comună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pai cum sa mai iasa domne la conferinta de presa?! Dupa intilnirea cu Shultz, la conferinta de presa care a urmat mi/am dat seama ca „micul Titulescu” seamama de fapt cu Tutankamon: avea o fata de mort!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pai cum sa mai iasa domne la conferinta de presa?! Dupa intilnirea cu Shultz, la conferinta de presa care a urmat mi/am dat seama ca „micul Titulescu” seamama de fapt cu Tutankamon: avea o fata de mort!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: