joi

28 martie, 2024

30 mai, 2013

Comisia Europeană a transmis OPCOM și Transelectrica  o comunicare privind obiecțiunile referitor la practica comercială a unicului acționar al bursei de energie din România de a solicita participanților la piața spot să fie înregistrați în România.

Comisia Europeană anunță, într-un comunicat, că opinia preliminară privind acest caz este că OPCOM discriminează societățile comerciale pe motiv de naționalitate/loc de stabilire, încălcând astfel normele antitrust ale UE. Trimiterea unei comunicări privind obiecțiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigației, menționează comunicatul dat publicității la Bruxelles.

Comunicarea privind obiecțiunile prezintă opinia preliminară a Comisiei privind cerința OPCOM conform căreia toți membrii piețelor spot ale energiei trebuie să fie înregistrați în România și, prin urmare, trebuie să aibă sediul activității economice în România de unde să-și desfășoare activitatea. Constatarea provizorie a Comisiei este că această cerință reprezintă o discriminare împotriva comercianților străini și restrânge concurența pe piața energiei electrice din România.


Practica comercială a OPCOM duce la creșterea costurilor pentru comercianții străini care desfășoară activitate pe bursa energiei din România și îi descurajează să intre pe piața angro de energie electrică din România, consideră Comisia, care adaugă că aceasta reduce lichiditatea și eficiența piețelor de energie electrică.

Comisia Europeană a început o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă împotriva OPCOM şi a Transelectrica în decembrie 2012.

Comunicarea privind obiecțiunile este o etapă formală în investigațiile Comisiei. Potrivit procedurilor, Comisia informează în scris părțile implicate cu privire la obiecțiunile formulate împotriva lor, iar pentru a-și prezenta observațiile părțile pot răspunde în scris și pot solicita o audiere.

În cazul în care Comisia a ajuns la concluzia că există dovezi suficiente cu privire la existența unei încălcări, după ce părțile și-au exercitat dreptul la apărare, aceasta poate emite o decizie prin care solicită să se pună capăt respectivului comportament și aplica o amendă de până la 10 % din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a unei întreprinderi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: