joi

28 martie, 2024

29 octombrie, 2012

Comisia Europeană va emite în ianuarie 2013 raportul suplimentar în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie pentru România, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, într-o conferinţă de presă.

„E prematur să discutăm despre acest raport. Din informaţiile ultime pe care le avem, raportul nu va veni decât undeva în luna ianuarie, deci până în luna ianuarie se pot întâmpla multe lucruri”, a arătat Orban, citat de Agerpres.

Iniţial se avansase luna decembrie 2012 pentru emiterea raportului MCV, însă nu s-a stabilit o dată certă pentru programarea acestuia.


Reuniunea din septembrie a Consiliului JAI a fost anulată, în condiţiile în care unele state membre au precizat că nu pot lua o decizie privind extinderea Schengen decât după raportul suplimentar MCV.

„Sunt unele state care doresc să vadă acest raport MCV din decembrie. Şi noi suntem foarte nerăbdători să vedem care sunt concluziile acestui raport având în vedere că s-au făcut deja progrese pe cele 11 puncte stabilite împreună cu Comisia Europeană”, a declarat în septembrie secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Bogdan Aurescu.

De asemenea, în 28 septembrie, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, a declarat, pentru AGERPRES, că Olanda aşteaptă raportul MCV pentru a lua o decizie privind zona Schengen.

„Vrem foarte mult ca România să dezvolte starea justiţiei şi lupta anticorupţie, statul de drept. Comisia va face o indicaţie a acestei dezvoltări în raportul din decembrie. Şi aşteptăm să vedem în acel raport dacă progresul s-a făcut într-adevăr în beneficiul românilor şi al celor care vor să lucreze aici, din alte ţări ale Europei. Şi, dacă vedem acel progres, cred că vom avea cea mai bună posibilitate de a oferi susţinere în Europa pentru o mai adâncă integrare europeană, inclusiv în Schengen”, a arătat diplomatul olandez.


La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din luna octombrie, miniştrii de interne din statele membre au abordat subiectul aderării României şi Bulgariei la zona Schengen, dar nu s-a luat nicio decizie, în condiţiile în care ar fi fost necesară o hotărâre în unanimitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: