vineri

19 aprilie, 2024

30 iunie, 2014

În ciuda asigurărilor primite, bulgarii au format cozi, vineri, pentru a-şi retrage banii depuşi la First Investment Bank

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat solicitarea guvernului de la Sofia privind extinderea unei linii de credit cu 1,61 miliarde de euro, pentru sprijinirea băncilor bulgare care se confruntă cu atacuri speculative.

„Comisia consideră că ajutorul de stat implicat de furnizarea liniei de credit este proporţional şi în raport cu necesitatea asigurării de lichidităţi suficiente în sistemul bancar, în circumstanţele actuale”, transmite executivul UE.

În declaraţia Comisiei se afirmă: “Sistemul bancar bulgar a fost bine capitalizat şi dispune de un nivel ridicat de lichiditate, comparativ cu sistemele altor state membre. Bulgaria a luat această măsură din precauţie, pentru a spori şi mai mult lichiditatea şi pentru a-şi proteja sistemul financiar”.


Solicitarea adresată de guvernul bulgar Comisiei Europene este urmare a nervozităţii manifestate de deponenţi, pe parcursul ultimei săptămâni, la adresa a două importante bănci din Bulgaria.

O criză declanşată de atacuri criminale, afirmă preşedintele Bulgariei

Liderii Bulgariei au cerut cetăţenilor, vineri, să nu intre în panică şi să îşi lase economiile în bănci, atunci când acestea se vor deschide luni dimineaţa, pe 30 iunie.

Cetăţenii bulgari au început să intre în panică, scrie EurActiv, în momentul în care doi lideri politici şi-au declarat îngrijorarea privind stabilitatea financiară a ţării.

Presiunile pe Corporate Commercial Bank (CCB) şi pe First Investment Bank (FIB), a patra şi a treia instituţie financiară a Bulgariei, reprezintă cea mai mare provocare a ultimelor două decenii pentru cel mai sărac stat membru al UE, consideră EurActiv.


Banca Centrală de la Sofia a anunţat că se confruntă cu o încercare deliberată şi sistematică de destabilizare a sistemului bancar şi a promis să ia toate măsurile pentru protejarea economiilor populaţiei.

“Nu există niciun motiv pentru a intra în panică. Nu există o criză bancară, există o criză de încredere pe fondul unor atacuri criminale”, a declarat duminică preşedintele Rossen Plevneliev, la finalul unei reuniuni, care a durat 4 ore, cu liderii politici ai ţării şi cu oficiali ai Băncii Centrale.

“Acest moment trebuie depăşit iar cei responsabili trebuie pedepsiţi cu toată asprimea legii”, a mai afirmat preşedintele Bulgariei în cadrul unei conferinţe de presă.

Ulterior afirmaţiilor preşedintelui Plevneliev, Agenţia Naţională de Securitate a anunţat că a arestat cinci persoane suspectate de răspândirea de informaţii false despre stabilitatea unor bănci, prin trimiterea de email-uri aleatoare şi SMS-uri adresate clienţilor respectivelor bănci. La scurt timp, Agenţia a anunţat că a eliberat unul dintre suspecţi.

Banca Centrală a Bulgariei a preluat, săptămâna trecută, controlul asupra CCB, ai cărei clienţi, printre care multe companii de stat, s-au grăbit să îşi retragă banii din conturi după apariţia în presa bulgară a unor informaţii privind nereguli în interiorul băncii.

Analiştii economici şi şefii Băncii Centrale au spus că CCB este “un caz special”, cu risc minim de contagiune în sistem. În ciuda asigurărilor, vineri, în faţa tuturor filialelor First Investment Bank s-au format cozi ale deponenţilor care cereau lichidarea conturilor. Această presiune a condus la scăderea acţiunilor FIB cu 24%.

Banca a închis toate filialele vineri după prânz, invocând probleme de logistică, asigurându-şi deponenţii că dispune de suficiente lichidităţi să facă faţă tuturor cererilor de retragere.

Problemele economice se suprapun problemelor politice

Problemele sistemului bancar din Bulgaria coincid cu o perioadă de incertitudine politică.

Premierul Plamen Oreşarski a anunţat demisia cabinetului său sub presiunea acuzaţiilor, a protestelor de stradă şi a faptului că principalul aliat la guvernare- Partidul Socialist- a înregistrat un scor slab la alegerile europarlamentare.

Urmare a situaţiei create, toate forţele politice din Bulgaria au căzut de acord cu organizarea de alegeri anticipate, pe data de 5 octombrie.

Preşedintele Rossen Plevneliev a anunţat sâmbătă că va dizolva Parlamentul pe data de 6 august şi va numi un guvern interimar a cărui principală misiune va fi organizarea alegerilor parlamentare.

În ciuda dificultăţilor politice şi economice, FMI consideră că Bulgaria va asigura stabilitatea sistemului bancar.

Bulgaria are unul dintre cele mai scăzute niveluri de îndatorare publică înregistrat în UE, băncile sunt capitalizate iar moneda naţională, leva, este protejată de un Consiliu monetar.

Un alt factor de stabilitate îl constituie faptul că două treimi din sistemul bancar este privatizat, fiind deţinut de instituţii financiare străine.

“Ratingul de ţară rămâne ridicat pe fondul situaţiei actuale. Băncile bulgăreşti deţin lichidităţi inseminate. Dovada o constituie faptul că First Investment Bank a fost capabilă să facă faţă situaţiei create, onorând într-o singură zi cereri de retragere de 391 milioane de euro”, este opinia lui Peter Ganev, şef al Institutului pentru Economie de Piaţă din Sofia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: