marți

16 aprilie, 2024

8 decembrie, 2016

corpComisia Europeană a lansat miercuri Corpul european de solidaritate, o inițiativă susținută de președintele Jean Claude Junker.

Inițiativa vizează formarea unui corp de 100.000 de tineri voluntari, proveniți din toate statele mebre UE, cărora li se oferă șansa să lucreze în întreaga Europă, pentru o perioadă de cel mult un an, ca voluntari, fie pentru a face un stagiu de pregătire sau ucenicie, ori pentru a avea un loc de muncă.

Începând de miercuri, tinerii cu vârsta între 17 și 30 de ani care sunt interesați se pot înscrie în Corpul european de solidaritate, la adresa http://europa.eu/solidarity-corps.


Participanții vor putea să se implice într-o gamă largă de activități în domenii precum:

  • educația
  • sănătatea
  • integrarea socială
  • sprijin pentru distribuirea de alimente
  • construirea de adăposturi
  • primirea, sprijinirea și integrarea migranților și a refugiaților
  • protecția mediului
  • prevenirea catastrofelor naturale

Cei care se înscriu în Corpul european de solidaritate vor trebui să adere la declarația de misiune și la principiile Corpului european de solidaritate. Fiecare organizație participantă trebuie să adere la Carta Corpului european de solidaritate, în care se prevăd drepturile și obligațiile acestora în toate etapele activității de solidaritate.

Garanția pentru tineret

Combaterea șomajului în rândul tinerilor este o prioritate de vârf pentru UE. Promovarea ocupării forței de muncă reprezintă o chestiune de interes comun, împărtășită de toate statele membre și Comisia sprijină eforturile depuse de acestea prin intermediul unei serii de politici și acțiuni.

În acest scop, acum trei ani au fost lansate Garanția UE pentru tineret și inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”. Față de 2013, numărul tinerilor aflați în șomaj a scăzut în UE cu 1,6 milioane, în timp ce numărul tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare a scăzut cu 900 000.


Aceste tendințe sugerează că Garanția pentru tineret, dublată de inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, a contribuit la eforturile de îmbunătățire a situației existente. Aproximativ 9 milioane de tineri au beneficiat de oferte, majoritatea fiind oferte de angajare.

Pentru a asigura punerea în aplicare integrală și sustenabilă a Garanției pentru tineret și pentru derularea acesteia în regiunile în care este cea mai mare nevoie de această inițiativă, Comisia a propus recent o finanțare suplimentară de 2 miliarde euro pentru a continua punerea sa în aplicare în Europa și pentru a sprijini un număr suplimentar de 1 milion de tineri până în 2020.

Mobilitatea stagiilor de ucenicie

Comisia dorește de asemenea să consolideze capacitatea de inserție profesională a tinerilor.

Prin urmare, Comisia va lansa „ErasmusPro”, o nouă activitate specifică în cadrul programului Erasmus+, pentru a sprijini derularea de stagii de ucenicie de lungă durată în străinătate. De asemenea, Comisia va propune un cadru de calitate pentru stagiile de ucenicie, în care va stabili principiile-cheie ale elaborării și furnizării de programe de ucenicie la toate nivelurile.

În 2017 va fi lansat un serviciu de asistență care să vină în întâmpinarea cererii de stagii de ucenicie, sprijinind țările care vor să introducă sau să își reformeze sistemele de ucenicie.

Asigurarea unei educații de înaltă calitate

Ca parte a măsurilor lansate miercuri, Comisia prezintă o serie de acțiuni pentru a ajuta statele membre să asigure o educație de calitate tuturor tinerilor, astfel încât aceștia să dobândească acele cunoștințe și competențe care să le permită să se integreze pe deplin în societate și să fie pregătiți pentru noile oportunități și provocări create de globalizare și de schimbările tehnologice.

În discursul său privind starea Uniunii, din 2016, președintele Comisiei Europene, dl Juncker, și-a anunțat intenția de a intensifica eforturile de sprijinire a tinerilor. Președintele Juncker a anunțat, în special, crearea Corpului european de solidaritate, ca parte a unei agende mai vaste de acțiuni orientate spre integrarea tinerilor în societate, subliniind: „Nu pot accepta și nu voi accepta niciodată ca Europa să fie și să rămână continentul șomajului în rândul tinerilor.Nu pot accepta și nu voi accepta niciodată ca o generație de tineri, cea a „Mileniului”, „Generația Y”, să fie, pentru prima dată în ultimii 70 de ani, prima generație mai săracă decât cea a părinților lor.[…] Vom continua să punem în aplicare Garanția UE pentru tineret în întreaga Europă, îmbunătățind competențele europenilor și oferind sprijin regiunilor și tinerilor care au cea mai mare nevoie de acesta.”

De asemenea, cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016, șefii de stat și de guvern din 27 de state membre și-au confirmat angajamentul pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor și pentru crearea mai multor oportunități destinate acestora.

În documentul intitulat „Foaie de parcurs de la Bratislava” se stabilesc obiective concrete și termene pentru „crearea unui viitor economic promițător pentru toți, salvgardarea modului nostru de viață și asigurarea unor oportunități mai bune pentru tineret”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: