vineri

29 martie, 2024

30 noiembrie, 2015

initiativa cetateneasca europeana ungariaComisia Europeană a înregistrat luni o Inițiativă Cetățenească Europeană ce solicită declanșarea, împotriva Ungariei, a procedurii prevăzute la articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene.

Articolul prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru în Consiliul European, în cazul unei încălcări grave şi persistente a valorilor UE. 

Inițiatorii cererii susțin că autoritățile de la Budapesta au încălcat în mod repetat valorile fundamentale ale UE.

Articolul 7 


(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.


Articolul 2: Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.

Inițiativa „Wake up Europe! Act now to protect democracy”

Inițiativa se intitulează „Wake up Europe! Act now to protect democracy” și comitetul de organizare explică astfel motivele pentru care a fost declanșată: “Începând din 2010, guvernul ungar a luat în mod repetat măsuri antidemocratice și xenofobe care încalcă principiile de bază ale statului de drept și valorile democratice europene”.

De asemenea, inițiatorii amintesc de “modul brutal și inacceptabil în care (Ungaria – n. red.) tratează imigranții” și faptul că acest comportament față de refugiați a început să influențeze și alte state membre, în care cultura democratică este recentă și încă fragilă.

Ce înseamnă această înregistrare anunțată de Comisia Europeană

  • Decizia Comisiei se referă exclusiv la admisibilitatea propunerii
  • Condițiile de admisibilitate, potrivit Regulamentului ICE, se referă la faptul că acțiunea propusă intră în competențele Comisiei de a propune un act juridic, că propunerea nu este abuzivă, nu este frivolă și nu este contrară valorilor Uniunii.
  • Colegiul comisarilor a discutat pe 24 noiembrie admisibilitatea juridică a acestei ICE și a concluzionat că au fost îndeplinite condițiile legale pentru înregistrarea ei. Colegiul nu a analizat fondul inițiativei (nu se face asta în acest stadiu).
  • Înregistrarea deschide un proces de un an în care vor fi colectate semnături în susținerea Inițiativei Cetățenești Europene.
  • Dacă ICE va fi semnată într-un an de peste un milion de cetățeni europeni din cel puțin șapte state membre (cu o repartizare în funcție de mărimea statelor), Comisia este obligată să reacționeze în termen de trei luni – să decidă dacă va răspunde sau nu cererii cetățenilor. Trebuie să-și motiveze răspunsul, indiferent dacă este favorabil sau nu.

Cum se colectează declarațiile de susținere a ICE:

  • Organizatorii au la dispoziție 12 luni pentru a colecta numărul necesar de declarații de susținere (în total 1 milion, din cel puțin 7 state membre – pentru fiecare stat există un număr minim de declarații; din România, de exemplu, ar trebui strânse cel puțin 24.000 de semnături, declarații)
  • organizatorii trebuie să respecte legislația în vigoare în materie de protecția datelor. În acest sens, înainte de a colecta declarațiile de susținere, li se poate cere să notifice autoritatea însărcinată cu protecția datelor din fiecare stat membru în care vor fi prelucrate datele. Datele pe care trebuie să le furnizeze semnatarii diferă în funcție de statul membru din care provin.
  • Declarațiile de susținere pot fi colectate pe hârtie și/sau online. Înainte de a colecta declarațiile de susținere online, organizatorii trebuie să obțină certificarea sistemului de colectare online de către autoritatea națională competentă și să publice pe site-ul lor certificatul pe care l-au primit de la aceasta.

Cine și cum poate lansa o astfel de Inițiativă?

  • Trebuie format un comitet al cetățenilor din care să facă parte cel puțin șapte cetățeni din cel puțin state membre
  • Acești cetățeni trebuie să aibă vârsta de vot valabilă pentru alegerile parlamentare (în Austria, cel puțin16 ani, în restul țărilor – cel puțin 18 ani)
  • Inițiativele nu pot fi depuse de organizații, dar acestea pot promova respectivele acțiuni
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: