joi

25 aprilie, 2024

28 iunie, 2013

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn

Comisia Europeană a demarat o procedură de suspendare a Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), după ce autoritățile române au eșuat în a lua măsurile corective solicitate anterior de Bruxelles în POS CCE.

Shirin Wheeler, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, a indicat vineri în primul rând deficiențele de la Autoritatea de Management de la Ministerul Economiei.

”Autorităţile române nu au luat la timp măsurile şi nu au întreprins acţiunile de corecţie solicitate de serviciile Comisiei Europene, în primul rând pentru îmbunătățirea sistemului de management şi de control la nivelul Autorităţii de Management POS CCE şi al organismelor intermediare”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Shirin Wheeler.


Ea a precizat că autoritățile române mai au, totuși, la dispoziție câteva săptămâni pentru a transmite la Bruxelles informații privind corectarea deficiențelor din POS CCE, iar Comisia ar putea decide deblocarea programului.

De asemenea, o misiune de audit de la Bruxelles urmează să meargă la București pentru a face verificări la POS CCE.

Dacă Executivul european decide suspendarea, POS CCE ar urma să fie blocat pentru încă 6 luni, în care România nu va mai putea primi fonduri europene în programul de competitivitate.

În acest moment, România are efectuate cheltuieli de circa 200 de milioane de euro în POS CCE, însă nu și le poate deconta cu bani de la Bruxelles, din cauza blocării programului, a declarat săptămâna trecută ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru cursdeguvernare.ro.


Cheltuielile s-au acumulat începând cu iulie 2012, când Guvernul României a încetat să mai transmită cereri de rambursare la Bruxelles pe 4 programe operaționale, inclusiv POS CCE, pentru corectarea unor deficiențe din sistem. (Citește AICI și despre Scrisoarea Bruxellesului către București pe fondurile 2014-2020: Propunerile ”Nu întrunesc condițiile minime de calitate și credibilitate”)

În 25 octombrie 2012, Comisia Europeană a decis, însă, blocarea încă o dată a POS CCE, prin plasarea programului în presuspendare.

Comisia a invocat atunci probleme grave legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese în sistemul românesc de absorbție a fondurilor europene.

Comisia Europeană pune României la dispoziție fonduri europene de 2,5 miliarde de euro în cadrul POS CCE, în perioada 2007-2013, însă până în prezent România a atras efectiv doar 6,77% (172,9 milioane de euro) din acești bani până acum.

În schimb, Guvernul a plătit deja către beneficiarii care derulează proiectele circa 720 de milioane de euro (plăți interne), până acum.

România mai poate absorbi fonduri pe POS CCE până la finalul anului 2015.

Reacția Guvernului: Joi seara am trimis o ultimă situație, POS CCE poate fi suspendat sau deblocat

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că MFE transmisese joi seara la Bruxelles o ultimă situație privind măsurile întreprinse de autoritățile române în vederea deblocării POS CCE.

”Am trimis o ultimă situaţie cu rezultatele obţinute pe acest program operaţional, cu speranţa că cei de la Comisia Europeană, auditorii, în care avem încredere foarte mare, vor analiza şi vor emite totuşi o opinie pozitivă astfel încât şi cel din urmă program să fie deblocat”, a declarat ministrul.

El a precizat că Guvernul a sesizat și Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind posibile fraude în POS CCE.

”Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluare selecţie şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai”, a mai arătat Eugen Teodorovici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. ‘succesurile noastre poateee
    le vom deconta odataaaaaa,
    conturile si gipanuuu,
    iahturili si vilanu….
    Tralala,lalala, ..’

    regretatul Dan Spataru….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. ‘succesurile noastre poateee
    le vom deconta odataaaaaa,
    conturile si gipanuuu,
    iahturili si vilanu….
    Tralala,lalala, ..’

    regretatul Dan Spataru….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: