vineri

29 martie, 2024

7 iunie, 2016

gazeComisia Europeană a anunțat marți, oficial, că în cursul zilei de luni a efectuat ”inspecții inopinate la sediile câtorva companii din România care activează în domeniul aprovizionării și transportului de gaze naturale”.

Comisia afirmă că acțiunile ar avea legătură cu acțiuni de ”împiedicare a exportului de gaxe către state membre UE”.

În acest moment, blocarea exportului de gaze se poate argumenta eventual prin întârzierea investițiilor destinate interconectării cu rețelele europene.

Îngrijorările Comisiei


Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, aceasta este ”îngrijorată că respectivele companii ar fi putut încălca legislația europeană antitrust care interzice formarea de carteluri sau practici de afaceri restrictive și/sau abuz de piață dominantă”.

Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în transportul și furnizarea gazelor naturale în România, în special în ceea ce privește împiedicarea exportului de gaze din România către state membre UE.

Oficialii Comisiei au fost însoțiți în acțiuni de oficiali ai autorității române de concurență.

Inspecțiile neanunțate sunt un pas preliminar în cercetarea practicilor anticoncurențiale.


Faptul că au loc asemenea inspecții nu înseamnă că respectivele companii sunt vinovate de comportament anticoncurențial și nici nu aduce atingere rezultatului final al investigației. Comisia respectă dreptul la apărare, în special dreptul audierii în cadrul procedurilor antitrust.

Nu există un termen-limită pentru finalizarea anchetelor în materia practicii anticoncurențiale. Durata este influențată de o serie de factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care companiile în cauză înțeleg să coopereze cu Comisia și de respectarea dreptului la apărare, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Transgaz confirmă acțiunea

În data de 6 iunie 2016, la sediul central al SNTGN Transgaz SA din Mediaș, la Reprezentanța București precum și la Departamentul Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale s-au prezentat inspectori ai Comisiei Europene- Direcția Generală Concurență și ai Consiliului Concurenței din România, confirmă marți compania.

Potrivit unui comunicat al Transgaz:

Inspecția se desfășoară în temeiul art.20, alin.4 din Regulamentul ( CE) nr 1/2003 al Consiliului Uniunii Europene privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la art. 81 și 82 din Tratatul CE – art. 101 și respectiv 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

SNTGN Transgaz SA acordă  sprijinul reprezentanților Comisiei Europene – Direcția Generală Concurență și ai Consiliului Concurenței prin punerea la dispoziție a tuturor documentelor și informațiilor solicitate.

Presa menționează, alături de Transgaz, și companiile Petrom și Romgaz printre cele care au făcut obiectul inspecțiilor inopinate.

Problema internă sesizată până și de Academie

Sistemul Național de Transport de Gaz Natural (SNTGN) al României, construit în cea mai mare parte în anii 1970 și 1980, operează la o presiune cuprinsă între 6 și 35 bar.

Capacitatea de transport a fost dimensionată pentru susținerea unei economii centralizate, cu consum industrial de peste patru ori mai mare decât nivelul actual, cu variații limitate ale consumului.

Prin contrast, presiunea de operare a sistemelor de transport de gaz natural din statele vecine este cuprinsă între 55 și 70 bar. Astfel, din motive tehnice, în vreme ce capacitatea de import de gaz natural a României este de 14,37 mld mc/an, capacitatea de export este limitată la 0,13 mld mc/an.

Restanța internă, sesizată recent de Academia Română în analiza sectorului energetic, o reprezintă lipsa investițiilor în modernizarea SNTGN, mai precis aducerea la aceleași standarde tehnice a conductelor ce traversează România cu cele din Ungaria, de exemplu.

(Citiți și: ” Paradoxul energetic al României: independență mare, securitate mică”)

Chiar și reglementatorul național, ANRE, a anunțat în urmă cu 2 săptămâni că va analiza, până la 1 iunie, dacă Transgaz îşi îndeplinește planurile de investiţii şi indicatorii de performanţă în funcţie de care conducerea societăţilor primeşte salarii şi bonusuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: