sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 decembrie, 2016

euriborComisia Europeană (CE) a amendat băncile Crédit Agricole, HSBC şi JPMorgan Chase cu un total de 485 milioane de euro pentru participarea la un acord de piață ilegal privind instrumentele derivate pe rata dobânzii de referință la euro (EURIBOR), potrivit unui comunicat CE emis miercuri.

„Băncile au conspirat privind stabilirea prețurilor intrumentelor derivate pe rata dobânzii euro și au făcut schimb de informații sensibile, cu încălcarea normelor antitrust ale UE. Crédit Agricole, HSBC şi JPMorgan Chase au ales să nu rezolve acest caz de cartel cu Comisia”, se spune în documentul citat.

După ce a închis cazul pentru Barclays, Deutsche Bank, RBS și Société Générale, „cu care Comisia a ajuns la o înțelegere în decembrie 2013”, CE a continuat ancheta, iar decizia anunțată marchează sfârșitul celor dintâi investigații dintre mai multe în sectorul serviciilor financiare.


Totalul amenzilor stabilite încă din decembrie 2013 de autoritatea UE pentru concurență s-a ridicat la 1,7 miliarde de euro.

Amenzile

JPMorgan Chase a fost amendată cu aproape 337,2 milioane de euro, pentru o participare la cartel pe durata a cinci luni.

Crédit Agricole trebuie să plătească peste 114,6 milioane de euro pentru cinci luni de operațiuni ilegale, iar HSBC (HongKong and Shanghai Banking Corporation) – 33,6 milioane de euro (o lună de contravenţie).

Amenzile pentru Crédit Agricole, HSBC și JPMorgan Chase au fost stabilite pe baza orientărilor Comisiei din 2006 privind amenzile, potrivit CE.


La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a luat în considerare valoarea vânzărilor pentru produsele în cauză în cadrul EEA, natura foarte gravă a încălcării, întinderea geografică și durata încălcării normelor.

Produsele derivate

Instrumentele derivate pe rata dobânzii sunt produse financiare (contracte forward, options sau contracte swap pe rata dobânzii) folosite pentru a gestiona riscul de fluctuație a ratei dobânzii sau pentru speculații. Valoarea lor au ca suport nivelul unei rate a dobânzii de referință, cum ar fi EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate).

Rata dobânzii de referință EURIBOR este menită să reflecte costul mediu ponderat al împrumuturilor interbancare în euro și calculul său se bazează pe cotațiile individuale transmise zilnic, unei entități oficiale care calculează rata de referință, de către anumite bănci selecționate după mărimea și reputația lor.

Cartelul

CE a constatat că a existat o înțelegere de tip cartel între septembrie 2005 și mai 2008, în care s-au implicat șapte bănci (Barclays, Crédit Agricole, HSBC, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, RBS și Société Générale) pe diferite perioade de timp. Înțelegerea ilegală a acoperit întreg Spațiul Economic European (EEA), potrivit comunicatului CE.

Traderii băncilor participante au fost în contact regulat prin intermediul mijloacelor de conversație online (chat-room corporate) sau prin servicii de mesagerie instantanee. „Scopul traderilor a fost acela de a denatura cursul normal al componentelor de stabilire a prețurilor pentru instrumentele financiare derivate pe rata dobânzii euro.

Traderii au făcut acest lucru comunicându-și reciproc observațiile privind cotațiile EURIBOR dorite și prin schimbul de informații sensibile cu privire pozițiile de tranzacționare pe care și le-au asumat, privind strategiile lor de tranzacționare sau de stabilire a prețurilor”, se mai spune în documentul citat.

„Acest lucru înseamnă că cele șapte bănci au complotat în loc să concureze între ele pe piața derivatelor euro, care este foarte importantă nu numai pentru bănci, ci și pentru mai multe companii din piața unică, care utilizează instrumente derivate pe rata dobânzii euro pentru a-și acoperi riscul de finanțare”, spune CE.

Practicile anticoncurențiale în ceea ce privește ratele dobânzilor de referință au făcut obiectul unui cadru de reglementare mai strict, adoptat în luna iunie 2016 de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri al UE, printr-un nou regulament privind reperele de referință ale pieței.

„Un sector financiar puternic, sănătos și competitiv este esențial pentru investiții și pentru creșterea economică. Băncile trebuie să respecte normele UE în materie de concurență la fel ca orice altă companie care operează pe piața unică”, a declarat comisarul european Margrethe Vestager, responsabilă de politica în domeniul concurenței.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: