vineri

19 aprilie, 2024

11 aprilie, 2014

Curtea Europeană de audit (CEA) evaluează, în 12 pagini, raportul privind corupţia din statele membre ale UE întocmit de Comisia Europeană. Chiar dacă îl consideră un demers bun, auditorii din Luxemburg cred că documentului „îi lipsesc informaţiile necesare pentru a putea elabora o politică europeană antifraudă şi anticorupţie”.

„La prima vedere, rezultatul analizei Comisiei pare alarmant. Dar informaţiile din raport sunt bazate în principal pe percepţiile cetăţenilor şi companiilor asupra corupţiei”, a spus Alex Brenninkmeijer, membru al CEA, responsabil pentru analiza instituţiei de audit.

În plus, auditorii critică executivul european pentru că în raport nu a fost şi o analiză a corupţiei din instituţiile şi agenţiile comunitare.


Corupţia şi frauda erodează încrederea în instituţiile publice şi în democraţie şi subminează funcţionarea pieţei interne a UE, cred auditorii europeni. Tocmai de aceea raportul Comisiei Europene este un bun început.

Recomandarea CEA este de a avea o evaluare actuală, cu acurateţe şi independentă la nivelul UE şi al statelor membre, pentru a identifica mai multe aspecte referitoare la corupţie şi fraudă:

  • zonele cu riscul cel mai mare
  • motivele apariţiei corupţiei
  • măsurile necesare şi care, odată luate, s-au dovedit eficiente

„Dacă măsurile anticorupţie sunt bazate pe percepţie şi nu pe analiza apariţiei exate a corupăţiei prezintă riscul ca aceste măsuri să se dovedească a nu fi decât o povară nenecesară şi să nu rezolve însăşi cauza actelor de corupţie”, argumentează auditorii europeni.

Care sunt criticile Curţii europene de Audit

  • Comisia a exclus din analiză instituţiile comunitare.
  • Datele pe baza cărora Comisia a tras concluziile: ele se bazează pe sondaje de opinie făcute în rândul cetăţenilor şi companiilor, ceea ce aduce în discuţie percepţia asupra corupţiei vs. realitate. Eurobarometru a arătat că, adesea, frecvenţa actelor de corupţie este mai mică decât percepţia asupra corupţiei, argumentează auditorii europeni.
  • Raportul este mai degrabă descriptiv şi nu conţine informaţii substanţiale despre eficienţa şi impactul unor măsuri anticorupţie. Documentul nu se bazează pe dovezi riguroase.
  • Documentul nu se referă la cauzele apariţiei corupţiei, mai ales în domeniul achiziţiilor publice.

Citiţi AICI evaluarea Curţii europene de audit asupra raportului CE.

Citiţi AICI raportul Comisiei Europene privind corupţia în statele UE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: