vineri

19 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2016

maros sefcovicComisia Europeană dorește modificarea legislației pentru a putea analiza și bloca eventual acordurile din domeniul energiei între statele membre și țări terțe, precum Rusia, înainte ca acestea să fie semnate, scriu Euractiv și Reuters.

Vicepreședintele CE Maroš Šefčovič (foto) a declarat că aceste noi competențe ale Bruxelles-ului apar în draftul regulilor privind securitatea energetică pe care-l va prezenta luna viitoare.

Acest pachet pe securitate energetică are ca scop realizarea pieței unice energetice în care energia electrică și gazele naturale vor circula liber peste granițe, determinând astfel reducerea dependenței de gazul rusesc.


„Vom introduce această verificare ex-ante a acordurilor interguvernamentale”, a declarat vicepreședintele Šefčovič, adăugând:

„Trebuie să dezvoltăm mecanismul prin care să avem posibilitatea să vedem acordurile interguvernamentale, astfel încât să fim siguri atunci când vor fi încheiate că ele sunt compatibile cu legislația UE”, a explicat oficialul european.

Există și un exemplu pe care îl oferă Comisia: aceste reglementări ar evita complicațiile de tipul celor apărute în cazul defunctului proiect South Stream, care încălca prevederile celui de-al Treilea pachet legislativ pe energie, caz în care a fost nevoie de mai multe negocieri și s-a pus problema modificării acordurile bilaterale semnate de statele implicate în construirea acestui gazoduct.

Vicepreședintele Comisiei Europene a recunoscut că propunerea va întâmpina numeroase obiecții din partea unor state.


Germania s-a poziționat anul trecut împotriva unei astfel de reglementări, argumentând că o mai mare transparență ar putea duce la dezvăluirea unor informații sensibile.

Mai multe state din centrul Europei, în frunte cu Polonia (care plătește prețuri mai mari pentru gazul rusesc), susțin proiectul.

Acesta este unul dintre domeniile în care Germania și statele din fostul bloc comunist se află pe poziții contrarii, Berlinul fiind considerat ca prea apropiat de Kremlin, în timp ce estul și centru Europei consideră Rusia ca fiind principala amenințare la securitatea națională.

Ultimul subiect de dispută, gazoductul North Stream 2, a făcut obiectul unei discuții la summitul de iarnă al Consiliului European, 10 state care au aderat la UE după 2004 cerând stoparea acestui nou proiect de colaborarea între Germania și Rusia, în care sunt implicate companii, dar pentru care este nevoie ca Germania și CE să aprobe o exceptare de la Al treilea pachet pe energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: