joi

28 martie, 2024

5 septembrie, 2018

Opozanți din interiorul sau din afara UE pun în ”pericol mortal” proiectul european, a afirmat marți, citat de Politico, comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger. În rândul statelor care subminează UE a fost nominalizată și România.

”În opinia mea, proiectul se confruntă cu un pericol mortal. Câțiva din interiorul Europei vor să o slăbească, chiar să o distrugă- Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”, a spus Günther Oettinger la un eveniment organizat la Bruxelles, marți seara, de către o asociație germană a serviciilor de asistență socială.

Oficialul european a adăugat că UE este în pericol și din cauza unor autocrați, ce apelează la războaie comerciale și agresiuni, în această categorie nominalizându-i pe președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan, și pe ”chinezii deștepți”.


Günther Oettinger a mai afirmat că nici guvernul țării sale, Germania, nu arată prea mult entuziasm față de UE, în special atunci când vine vorba de bugetul comunitar și că actualul ministru german de Finanțe, Olaf Scholz, pare, din punctul său de vedere, ”un trezorier chiar mai inflexibil” decât predecesorul său, Wolfgang Schäuble.

Günther Oettinger, lider al Creștin Democraților conduși de cancelarul Angela Merkel, a mai vorbit de faptul că primul capitol al acordului semnat de coaliția la guvernare în Germania este intitulat ”Un nou start pentru Europa”. ”Nu văd nimic despre asta în actualele dezbateri purtate la Berlin. Absolut nimic”, a precizat el.

Comisarul european a mai sugerat că rămâne o întrebare deschisă dacă Berlinul vrea să se alăture grupului de state membre care insistă pentru un buget mai mic al UE. ”Ajutați-ne să ne asigurăm că guvernul german nu va opera reduceri bugetare, așa cum a procedat și data trecută”, a cerut asistenței oficialul european.

Comisarul Oettinger a precizat că o aprobare rapidă a următorului buget multianual al UE de către liderii statelor membre și de către Parlamentul European ar demonstra că Europa este în continuare capabilă să acționeze unitar în fața pericolelor cu care se confruntă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: