miercuri

24 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2013

Comisarul european pentru Ocuparea forței de muncă, Laszlo Andor, a declarat miercuri, într-un interviu acordat BBC, că efortul premierului britanic, David Cameron, de a scoate în afara legii așa-numitul ”turism pentru beneficii social”e reprezintă o reacție exagerată și a fost produs de isteria ”care uneori se întâmplă în Marea Britanie”.

”Retorica unilaterală nu ajută, pentru că riscă să prezinte Marea Britanie ca pe o țară nesuferită, în Uniunea Europeană. Noi nu ne dorim asta”, a zis Laszlo Andor.

Premierul britanic, David Cameron, a anunţat, marţi seara, măsuri dure împotriva aşa-numitului “turism pentru beneficii sociale”, afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.


”Aceasta este o reacție exagerată și nefericită”, a spus Laszlo Andor, care a explicat că CE a fost mereu în dialog cu autoritățile și oficiali guvernamentali britanici și a încurajat mereu dezbaterea fundamentată pe date referitoare la mobilitatea lucrătorilor și implicațiile acesteia.

Dar, a atras el atenția, ”aici nu vorbim despre migrație”. ”Vorbim despre libertatea de mișcare a lucrătorilor, care se aplică în toate statele membre ale UE, iar pentru noii membri se aplică doar după o anumită perioadă. Aceste reguli au fost dezvoltate împreună chiar de statele membre, inclusiv Marea Britanie. Și fac parte din piața unică, pe care Marea Britanie o apreciază atât de mult în UE”, a spus comisarul european pentru ocupare.

Laszlo Andor a mai spus că premierul David Cameron nu le-a spus cetățenilor britanici întregul adevăr. Comisarul european a dat ca exemplu sugestia premierului Cameron că ar exista o legătură între numărul imigranților și extinderea UE. ”Dar, două treimi dintre migranții din Marea Britanie vin din statele non-membre. De asemenea, dacă vă uitați la actualele mișcări, sunt mai multe persoane care vin din Italia și Spania, de exemplu, decât din România și Bulgaria”, a mai spus comisarul european Laszlo Andor.

De la 1 ianuarie 2014, românii și bulgarii au dreptul să muncească în toate statele membre, după ce la sfârșitului acestui an se încheie cei șapte ani pe care unele state de răgaz pe care l-au avut unele țări, precum Marea Britanie, Austria sau Germania, înainte de a-și deschide piețele muncii pentru cele țări intrate în UE în 2007.

Ce a anunțat premierul Cameron


Premierul britanic, David Cameron, a anunţat, marţi seara, măsuri dure împotriva aşa-numitului “turism pentru beneficii sociale”, afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.

Normele de eligibilitate pentru ajutoarele de şomaj vor fi înăsprite, iar accesul la locuinţe sociale va fi limitat, relatează BBC News.

Premierul a declarat, de asemenea, că cetăţenii britanici sunt “profund îngrijoraţi” de nivelul imigraţiei provenind din România şi Bulgaria. El a pus sub semnul întrebării şi principiul libertăţii de circulaţie în cadrul UE, precizând că acest drept nu poate fi “necondiţionat”.

Astfel, noii imigranţi nu vor primi ajutoare de şomaj în primele trei luni. Plăţile vor fi oprite după şase luni, excepţie făcând situaţia în care aceştia au o şansă “reală” de a se angaja. “Obişnuitul test pentru locuinţă” pentru a stabili eligibilitatea pentru beneficii va fi înăsprit şi va fi introdus un prag minim pentru venituri. În plus, cei care nu îşi caută de muncă vor fi expulzaţi şi nu se vor putea întoarce mai devreme de 12 luni, iar amenzile pentru angajatorii care nu plătesc salariul minim vor creşte de patru ori.

Într-un interviu pentru Financial Times, premierul a declarat că precedentul guvern laburist a făcut o “greşeală monumentală” prin nerestricţionarea accesului pe piaţa muncii în momentul în care Polonia şi alte nouă ţări din Europa Centrală şi de Est au aderat la UE în 2004, ceea ce a adus un număr mult mai mare de imigranţi decât se estima.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: