marți

16 aprilie, 2024

3 martie, 2016

consumVolumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în ianuarie 2016 cu 14,9% față de luna corespunzătoare a anului trecut, principalul ”motor” al acestui avans fiind vânzările de produse alimentare (+26,6% față de ianuarie 2015), reiese din datele transmise joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe de altă parte și vânzările de produse nealimentare au înregistrat un avans de 10,8% în prima lună din acest an, în vreme ce comerțul cu amănuntul al carburanților a crescut cu 5,8%. Începând cu 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%.

Analiștii ING notează că ”vânzările în comerțul cu amănuntul au urcat cu +1,9%/14,9% în ritm lunar/anual în ianuarie 2016, cea mai puternică expansiune anuală după septembrie 2008, semnalând o cerere privată foarte puternică la începutul noului an”.


Pe lângă efectele benefice asupra creșterii economice, prognozată la peste 4% din PIB atât de către guvern cât și de către instituțiile europene, avântul consumului naște temeri cu privire la acumularea unor presiuni inflaționiste, mascate de scăderile de prețuri operate de comercianți ca urmare a măsurilor de stimulare fiscală adoptate prin nou Cod Fiscal.

”Asemenea creșteri puternice sugerează riscuri în sus pentru creșterea economică pe termen scurt, dar subliniază și potențialul pentru acumularea unor presiuni inflaționiste mult mai mari pe fondul cererii interne”, mai avertizează economiștii ING.

Banca olandeză și-a revizuit luni în urcare prognoza privind inflația, de la -0,7% în 2016 estimarea din februarie, la -0,4%. De asemenea, analiștii ING întrevăd acum o inflație anuală de 3,3% în 2017, față de 2,7% prognoza anterioră.

Creșterea vânzărilor cu amănuntul clasează România, de departe, pe primul loc la nivel european din acest punct de vedere. În ianuarie, volumul comerțului din UE a crescut cu 2,8%. A doua cea mai bună evoluție după cea a României este cea din Estonia, unde comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere de 8,9% față de ianuarie 2015.


Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunțat recent într-un interviu acordat Bloomberg că banca centrală se pregătește să acționeze mai repede decât anticipase în sensul înăspririi politicii monetare pentru a răspunde exploziei consumului care va duce la reaprinderea inflației și la creșterea accelarată a importurilor, în special în a doua parte a anului, când cererea agregată va trece pe excedent – adică va depăși oferta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: