miercuri

24 aprilie, 2024

24 august, 2015

v ponta-l dragneaMult așteptata sesiune parlamentară din 24-25 august, în care trebuia să să tranșeze chestiunea Codului Fiscal, a fost anulată înainte de-a începe: reuniţi în cursul dimineţii de luni la sediul PSD, liderii coaliţiei de guvernare au decis să reia, la nivel politic, negocierile pe marginea Codului.

Este un efect al reacţiilor BNR de după negocierile așa-zis „tehnice” purtate săptămâna trecută, finalizate cu decizia „experţilor” de limitare a măsurilor de relaxare fiscală din Codul Fiscal (prin scăderea TVA în două etape şi prin păstrarea accizei suplimentare pe combustibil încă un an) pentru o mai mare apropiere de deficitul bugetar asumat.

Semnalul politic al reluării discuțiilor pe Codul Fiscal l-a dat Liviu Dragnea – liderul PSD după retragerea din funcție a premierului Ponta. El a fost secondat de reacția lui Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că lucrările pe Cod trebuie făcute astfel încât să nu mai fie nevoie de alte modificări după alegeri.


Ar fi pentru prima dată când PSD are o altă poziție decât premierul Victor Ponta într-o chestiune strategică.

Citiţi şi: „Daniel Dăianu / ”Steroizii”: Ciclul economic și dezechilibrele”

Economiştii au atras atenţia că cifrele avansate de Ministerul Finanţelor au referire la impactul produs strict de măsurile conţinute de Codul Fiscal şi ignoră impactul măsurilor, trecute sau viitoare, care se înscriu în logica politică electorală. Calculele arată că, chiar și în cazul că guvernul s-ar fi abținut de la anunțatele măriri de salarii și pensii, calendarul Codului Fiscal ar forța deficitul spre peste 2% din PIB.

Citiţi şi: „Apel (inutil) la rațiune: Ce deficite, ne așteaptă, de fapt”

În aceste condiţii, Ministerul de Finanţe trebuie să completeze până joi tabloul care rezultă din creşterile salariale deja adoptate sau cele promise public în viitorul apropiat (salariile personalului din învăţământ, de exemplu, la care se adaugă decizia de creștere cu 25% a salariilor în Sănătate), iar liderii politici ar trebui să decidă noi amânări sau modificări ale promiselor măsuri de relaxare fiscală.

Propunerea este ca partidele parlamentare să ia joi o decizie politică în privinţa Codului Fiscal, astfel încât acesta să fie modificat în sesiunea parlamentară ordinară, adică luna viitoare.

Cursul evenimentelor de luni


Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că sesiunea parlamentară extraordinară referitoare la Codul fiscal se anulează pentru că membrii Comisiei de buget nu au reuşit să elaboreze un raport.

La Senat, Comisia Juridică a aprobat cererea de reexaminare a Codului Fiscal, trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis, dar senatorii din Comisia de buget au decis amânarea dezbaterii, cu şase voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei de buget, Viorel Arcaş (PSD), a spus că şedinţa trebuie amânată, având în vedere decizia luată în şedinţa de Coaliţie, de reluare a discuţiilor politice.

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a anunţat luni, în cursul dimineţii, la finalul şedinţei Coaliţiei, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal şi doreşte o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.

Propunerea PSD a fost acceptată formal de PNL.

La Camera Deputaţilor, Comisia asemenea, şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, programată pentru luni, ora 13.30, a fost anulată.

Motivele invocate în coaliţie şi reacţia PNL

Liviu Dragnea (PSD) a spus luni că propunerea este ca joi să fie o întâlnire a partidelor parlamentare pentru a lua o decizie politică în privinţa Codului Fiscal, astfel încât acesta să fie modificat în sesiunea parlamentară ordinară, arătând că practic nu se mai poate vorbi despre sesiune extraordinară.

Şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat, luni, întrebat în legătură cu amânarea discuţiilor din Parlament pe Codul Fiscal, că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor să urmeze discuţii la nivelul liderilor, arătând că şi copreşedinţii PNL au spus acest lucru.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că acordul forţelor politice este fundamental, remarcând cu „satisfacţie” că, pentru prima dată, Coaliţia de guvernare se disociază de „heirupismul” lui Victor Ponta.

Alina Gorghiu a mai spus că nevoia unei discuţii politice s-a demonstrat şi prin faptul că „astăzi, comisiile parlamentare în care PSD are majoritatea au votat împotriva cererii de reexaminare a Codului Fiscal, deci a înţelegerii din urma întâlnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în plen”.

Reacţia premierului Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a participat luni la şedinţa coaliţiei în care sa decis anularea sesiunii extraordinare.

Rugat să comenteze anunţul lui Liviu Dragnea, Victor Ponta a spus: „Nu mă întrebaţi pe mine chestia asta. Eu mi-am făcut treaba, am pus pe masa Parlamentului un Cod foarte bun şi sunt convins că va fi votat”.

Premierul a asigurat presa că nu este deranjat de amânarea adoptării Codului Fiscal: „Dacă se ajunge la adoptarea Codului Fiscal cu 20% TVA sunt cel mai fericit. Dacă se poate, cu  unanimitate, cum a fost data trecută.”

Cine a negociat iniţial şi cu ce rezultate

Înaintea sesiunii extraordinare, reprezentanţii partidelor parlamentare au avut joi discuţii tehnice privind Codul fiscal.

Citiţi şi: „Final de negocieri pe Codul Fiscal: un joc cu sumă nulă”

În urma consultărilor – la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) – au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Ce a apucat să aprobe Comisia Juridică

Comisia juridică a Senatului a dat, luni, aviz favorabil cererii de reexaminare a Codului Fiscal

În şedinţa de luni s-a hotărât că reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanţi.

La articolul 291, membrii comisiei au votat pentru reintroducerea unui alineat nou care prevede că în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2016, cota standard de TVA este de 20%.

Senatorii Comisiei juridice au mai stablilit, de asemenea, că la articolul 498, se introduc două noi alineate, potrivit cărora „Guvernul are obligaţia de a prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară”, iar pentru anul 2016, „deficitul bugetar ESA nu va fi mai mare de 2% din PIB”.

Propunerile Comisiei juridice au caracter de recomandari, urmând ca senatorii din Comisia de buget să se pronunţe pe fond şi să trimită raportul pentru votul din plen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: