joi

25 aprilie, 2024

4 februarie, 2019

Liviu Dragnea s-a întorș din concediu mult prea optimist

Guvernul va vota bugetul în ședința de vineri, până atunci acesta va fi modificat din nou, anunță Digi24. Proiectul de buget ar fi trebuit să fie adoptat marți.

O lungă listă de nemulțumiți și de sectoare și domenii din economie și societate nu au fost consultate înainte de a se întrocmi draftul de buget: 

-, administrațiile locale, rămase fără diferebța dintre impozitul pe venituri de 16 și 10%.


-, UDMR – care, sub interesul finanțării comunităților locale, a anunțat că e nemulțumit

-, ONG-urtile care militează petru convergența internă și insistă pentru bugetarea auostrăzilor care să lege provinciile de Transilvania

-, Polițiștii și cei din Educație – care cer bani mai mulți

Proiectul de bugetul este criticat în special de reprezentanții autorităților locale, iar în ultimele zile și de UDMR.

Problema: veniturile nerealiste care pot destabiliza economia


Adoptarea bugetului se aână, însă, în principal din cauza surselor de venituri bugetare, anunțate de guvern, dar care se dovedesc nerealiste.

În principal, în ceea ce privește aplicarea OUG 114, mai exact componenta ”taxei pe lăcomie”, în continuare subiect de negocieri cu mediul bancar.

Atât băncile, cât și domeniul energetic și cel al comunicațiilor, dau semne de destabilizare în cazuș că OUG 114 ar fi aplicată: s-ar câștiga venituri la buget, ănsă prejudiciile sistemice ar putea fi mai mari decât cele estimate, mai ales că nhu s-a făcut un studiu de impact pentru industrii. Iar impozitarea suplimentară a acestora se face înainte ca mediul de afaceri să aibă timp să-și reajusteze bugetele.

Soluția anunțată de Liviu Dragnea: Tăiem de la Serviciile secrete și dăm la vitamina D pentru copii

Pe lângă toate acestea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a adăugat duminică seara un nou ”ingredient”: trebuie luați bani de la serviciile de informații și dați mai mulți bani la Sănătate.

„Vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă, din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la Sănătate pentru niște programe care sunt vitale pentru România, în special pentru copiii, pentru milioanele de copii din România. Un program de alocare gratuită de vitamina D, care este o vitamină extrem de importantă pentru om, poate fi considerat tot program de sigurnță națională. Avizul de la CSAT nu s-a dat decât pe anumite sume. Eu i-am rugat să studieze posibilitatea ca în guvern să poată modifica aceste sume, dacă nu, va fi amendament în Parlament. Asta este explicaţia”, a spus Liviu Dragnea.

Trecând peste faptul că vitamina D este gratuită pentru copiii din România, iar bolnavii de diabet beneficiază, la rândul lor, de unele programe în care tratamentul este gratuit sau parțial compensat, bugetele serviciilor secrete au fost avizate în decembrie 2018 în CSAT, într-o reuniune la care au participat atât premierul, cât și ministrul de Finanțe.

Partenerul de coaliție al PSD, președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, pare să-i dea dreptate lui Liviu Dragnea.

„Cred că orice buget trebuie explicat şi justificat. În România cred că nu spun o noutate că sunt 15 ani de când bugetele serviciilor cresc şi sigur că ne punem întrebarea dacă aceste creşteri sunt justificate şi trebuie să primim nişte justificări. Nu se poate folosi aici elementul secretului de serviciu pentru că sunt comisiile de specialitate unde aceste lucruri trebuie discutate în detaliu şi dacă aceste creşteri sunt justificate, sigur că ele trebuie acordate, dar dacă este vorba numai de o creştere care să meargă pe eu ştiu, acţiuni care nu sunt esenţiale pentru buna desfăşurare a serviciilor poate putem să avem grijă ca banii să-i cheltuim mai cu chibzuinţă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: