joi

28 martie, 2024

5 mai, 2018

Serviciul Român de Informații era interesat de analizarea proiectelor de acte normative vizând obiectul de activitate al SRI și cel al CSM, conform protocolului de trei pagini semnat de conducerile celor două instituții, în 2012 și făcut public vineri de CSM.

Protocolul de colaborare este semnat atât de președintele CSM de la acel moment, Alina Nicoleta Ghica, și de ex-directorul SRI George Maior, cât și de adjuncții acestora, Oana Schmidt-Hăineală și Florian Coldea.

În 2017, acordul a fost denunțat.


Părțile cooperează, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege în scopul asigurării independenței și înfăptuirii justiției, precum și al cunoașterii, prevenirii și contracarării vulnerabilităților și factorilor de risc care pot afecta starea de legalitate, menținerea ordinii de drept, precum și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, ca valori de securitate națională, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”, se precizează în protocol, la rubrica „scop”.

Cooperarea dintre părți presupunea:

  • valorificarea eficientă a posibilităților pentru identificarea anticipată și înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiției sau realizarea securității naționale;
  • informarea reciprocă cu datele și informațiile pe care fiecare parte le deține și care sunt utile în vederea îndeplinirii atribuțiilor specifice celeilalte părți;
  • analizarea unor proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitate al părților;
  • schimbul de materiale documentare, de lucrări și date utile celeilalte părți, pentru elaborarea unor materiale de specialitate.

Trebuie menționat că, în 2014, s-a încheiat, pe o perioadă nedeterminată, Protocolul privind cooperarea între Consiliul Superior al Magistraturii şi Centrul Naţional Cyberint în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, având ca obiect protecţia reţelelor informatice ale instituţiei.

CRJ:  Protocolul a transformat CSM într-un „apendix al Serviciului de Informaţii”

„Scoaterea la iveală (de fapt, doar a unei mici părţi a acestora), în ultima vreme, a diverselor protocoale încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu diverse instituţii-cheie ale statului român a culminat cu Protocolul CSM – SRI. Acesta este de-a dreptul halucinant. Transformă, de fapt, Consiliul Superior al Magistraturii, aşa-zisul garant al independenţei justiţiei, într-un fel de ‘U.M. CSM’, un apendix al Serviciului de Informaţii”, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice.

Baza legală enunţată în preambul nu are nicio legătură cu prevederile protocolului, consideră CRJ:


„Pentru toate acestea, CSM trebuie să publice analizele care au fost făcute asupra modului de cooperare dintre cele două entităţi, conform art. 8 din protocol. (…) Ca şi concluzie, garantul independenţei justiţiei, CSM, a predat cu arme şi bagaje sistemul judiciar unui serviciu secret, devenind un fel de U.M. Aceasta este, în sine, cel mai mare pericol la adresa siguranţei naţionale, atât de invocate în ultimii ani”, se mai menţionează în comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: