joi

25 aprilie, 2024

20 decembrie, 2018

Eugen Teodorovici are în spate o cariera de 24 de ani in institutii publice, din care peste jumatate petrecuti in domeniul fondurilor europene. A mai fost, vreme de 8 luni și jumătate, ministru de Finanțe în Guvernul Ponta.

Potrivit propriului CV, a absolvit în 1990 Liceul Spiru Haret, în 1997 academia de studii economice – Facultatea de Comerț și în 2006 masteratul la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – Departamentul pentru Relații Internaționale și Integrare Europeană.

În perioada 2000 – 2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie şi decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.


Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.

În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău, iar în aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene.

Cum să obții diplomă de la SRI fără să treci pe la cursuri

Fostul ministru al Finanțelor și al Fondurilor Europene în Guvernul Ponta, Eugen Teodorovici, mărturisea în 2017 că a primit o diplomă de „master sau curs universitar” de la Academia Naţională de Informaţii a SRI fără să fi trecut o zi pe la cursuri.

Chestionat cum a luat diploma, Teodorovici a răspuns: „Nu știu, întrebați-i pe cei care mi-au dat diploma”.

Dator la Fisc


În mai 2016, când ANAF a publicat o ”listă neagră” a datornicilor, Euget Teodorovici, care tocvmai își încheiase mandatul de ministru, figura pe lista datornicilor la stat, cuantumul penalităţilor fiind mai mare decât al datoriei iniţiale. Obligaţiile fiscale principale ale lui Eugen Orlando Teodorovici se ridicau la 33.782 de lei, plus penalităţi de 39.920 de lei.

Eugen Teodorovici nu mai figurează pe lista ANAF dar, potrivit celei mai recente declarații de avere, are datorii la bănci de peste 800 de mii de euro.

Dator și cu o amnistie fiscală

Amnistia fiscală este, deocamdată, o promisiune neonorată a ministrului de Finanțe. Pe 3 octombrie 2019, ministrul declara: ”Amnistia… i-am spus restructurare financiară. Am spus că până la final de octombrie lucrăm la Ministerul de Finanţe să facem o propunere de pachet de astfel de măsuri, pe categorii de contribuabili, cu datorii, fără datorii la stat. După aceasta, se discută la nivel de coaliţie, în guvern şi să luăm o astfel de măsură, pentru că, repet, este moment T zero care trebuie să se întâmple”.

Gafa deceniului: ”Contribuția personală” la reforma pieței europene a muncii

În noiembrie 2018, Eugen Teodorovici anunța că a discutat cu omologii din UE o reformă a dreptului la muncă. ”Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, afirma ministrul Teodorovici.

Problema e că în statele UE nu există permis de muncă pentru cetățenii UE, aceștia fiind liberi să lucreze în orice stat vor. La aceasta se adaugă și faptul că românii ar fi fost printre cei mai afectați de măsura propusă de ministrul de Finanțe român.

Experimente cu impozitarea bacșișului

În mandatul său din guvernarea Ponta, Eugen Teodorovici a propus,în 2015, între alte modificări ale Codului fiscal, impozitarea bacșișului. Avea să recunoscă mai târziu, în plenul Camerei Deputaților, că a fost ”o experiență nereușită” la care s-a renunțat după o serie de consultări cu mediul de afaceri.

Adeptul teoriei protestele pentru legile Justiției sunt organizate de multinaționale

Ministrul Teodorovici insinua în vară, în cadrul unui interviu acordat Adevărul, că multinaționalele aduc oameni la protestele din Piața Victoriei pentru că guvernul aplică măsuri care le sunt contrare. „Dacă ministrul de Finanţe sau Guvernul aplică o măsură care este contrară interesului unor anumite companii din România şi din lume, cine poate să creadă că acele companii nu vor avea un interes să aducă în stradă câţiva instigatori, cu potenţialul financiar pe care îl au şi nu numai, pentru a instiga, pentru a crea o problemă falsă? Este o ipoteză care se poate întâmpla. (…) Nu se schimbă Guvernul în stradă. Guvernul se schimbă la vot democratic”, a afirmat ministrul Teodorovici.

Afaceri de familie

În 2015, presa a sesizat că principala sursa de venit a ministrului Eugen Teodorovici, potrivit declarației de avere, provine dintr-o afacere cu probleme. Eugen Teodorovici câștigă 5.000 de euro lunar din închirierea unei vile în care își desfășoară activitatea restaurantul mamei lui, localul neavând, însă, autorizație de funcționare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: