marți

26 martie, 2024

30 decembrie, 2015

lagardeCreşterea economică globală va fi dezamăgitoare în 2016, iar perspectiva pe termen mediu s-a deteriorat, scrie Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), într-un articol dintr-o publicaţie germană, citată de Reuters.

Christine Lagarde notează că o creştere a ratelor dobânzilor în Statele Unite şi încetinirea Chinei alimentează incertitudinile şi contribuie la sporirea vulnerabilităţilor economice de la nivel mondial.

La acestea se mai adaugă o încetinire considerabilă a avansului comerţului global şi o scădere a preţurilor materiilor prime care ridică mari probleme statelor exportatoare. Totodată, sectorul financiar din multe state continuă să aibă slăbiciuni, iar riscurile financiare cresc în ţările emergente.


„Toate acestea înseamnă că la nivel mondial creşterea va fi dezamăgitoare şi inegală”, a scris Lagarde, adăugând că şi prognozele pe termen mediu s-au deteriorat ca urmare a productivităţii reduse, a îmbătrânirii populaţiei şi a efectelor crizei financiare. În octombrie, FMI a estimat o creştere economică mondială de 3,6% din PIB în 2016.

Şefa FMI spune că startul normalizării politicii monetare din SUA şi orientarea Chinei către un model de creştere bazată pe consum au fost schimbări „necesare şi sănătoase”, însă acestea trebuie implementate pe cât de eficient şi de puţin abrupt posibil.

Decizia Rezervei Federale de a majora dobânzile ar putea avea „potenţiale efecte de contagiune”, din perspectiva costurilor de finanţare pentru anumite state, în special a celor emergente şi în curs de dezvoltare, a comentat Lagarde.

Cu toate că economiile bine dezvoltate sunt, în general, mai bine pregătite pentru a face faţă dobânzilor în creştere, Lagarde s-a arătat îngrijorată în legătură cu capacitatea lor de a absorbi eventuale şocuri.


Companiile îndatorate în dolari din economiile emergente ar putea avea dificultăţi ca urmare a înăspririi politicii monetare din SUA. Şefa FMI avertizează că dobânzi mai mari şi un dolar mai puternic ar putea duce la falimentul acestor companii, iar efectele s-ar putea propaga şi asupra băncilor şi asupra finanţelor publice.

În opinia sa, aceste evoluţii pot fi prevenite prin susţinerea cererii, menţinerea stabilităţii financiare şi implementarea reformelor structurale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: