vineri

19 aprilie, 2024

11 martie, 2018

Președintele chinez Xi Jinping (foto) poate rămâne toată viața în această funcție, după ce Adunarea Naţională Populară din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat duminică un amendament prin care se elimină din Constituție limitarea la două mandate. Mandatul actual al lui Xi Jinping se încheie în 2023.

Din cele 2.964 voturi, doar două au fost împotriva ridicării restricției, conform BBC.

Interdicția de a exercita funcția de șef al statului chinez a fost instituită la începutul anilor 90, de către Deng Xiaoping, pentru a evita riscul apariției unui nou lider de tipul lui Mao Zedong, care a dus la extrem modelul autoritar și bazat pe cultul personalității.


BBC notează însă că, de la sosirea sa în fruntea Partidului Comunist Chinez (în 2012), și preluarea președinției (în 2013), Xi Jinping (64 de ani) şi-a sporit treptat autoritatea, acumulând mai multă putere decât oricare alt lider chinez din ultimele decenii.

Eliminarea limitării la două mandate pentru președinte, nu a fost singura măsură aprobată duminică. Ea a fost însoțită de:

  • confirmarea liniilor directoare ale guvernării în următorii ani
  • ratificarea unei legi care acordă noi puteri agenției anticorupție
  • includerea în Consituție a gândirii politico-filosofice a președintelui Xi Jinping (ultimul lider a cărui gândire a fost inclus în Constituție a fost Mao Zedong).

Elevii, studenții și personalul tuturor companiilor de stat vor fi obligați să studieze ideologia politică a președintelui, pe care Partidul Comunist dorește să o impună ca un nou capitol al Chinei moderne, scrie BBC.

După veniea la putere, liderul Chinei și-a consolidat puterea și cu ajutorul luptei împotriva corupției, care i-a crescut popularitatea – aproximativ un milion de membri ai partidului au fost pedepsiți pentru fapte de corupție.


Totul a fost însoțit de limitarea libertăților, de o intensificare a programelor de supraveghere și cenzură.

În Rusia, unde vor avea loc alegeri prezidențiale duminica viitoare, Vladimir Putin, aflat de 18 ani la putere, candidează pentru al patrulea mandat de președinte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: