vineri

29 martie, 2024

14 mai, 2018

Indicatorul de încredere macroeconomică al analiştilor CFA România a scăzut în aprilie până la 49,5 puncte și este cu 18,5% mai mic față de nivelul din urmă cu un an, nivel rezultat din sondajul printre analiștii CFA România, potrivit raportului asociației emis luni.

Ușoara creștere față de martie 2018 (+1,9 puncte) nu a putut fi suficient de relevantă pentru a compensa efectul anticipațiilor privind deprecierea leului, a creșterii dobânzilor și a inflației.

 


Cursul și dobânda

Aproximativ 80% dintre participanții la sondajul CFA Românai anticipează o depreciere a leului până la o valoare medie a anticipațiilor de 4,7106 lei / euro (valoarea mediană 4,7000), pentru orizontul de 6 luni.

Pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 lei / euro (valoarea mediana 4.7300).

Anticipațiile privind cursul sunt mai severe decât cele din ianuarie, deși și atunci devenise străvezie politica băncii centrale de deplasare a atenției dinspre stabilitatea cursului spre stabilitatea dobânzilor.


În ianuarie 2018, pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 lei / euro, iar pe 12 luni de 4,7428 lei / euro.

Cât privește anticipațiile de majorare a ratelor de dobandă la leu, sondajul indică rata medie a ROBOR pe 3 luni este anticipată să ajungă la 3,20% peste 12 luni (valoarea mediana 3,00%), iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,84% (valoarea mediana 4,80%). Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative.

96% dintre participanți se aşteaptă la creşteri pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), față de valorile actuale, şi 92% la creşteri pe termen mediu (5 ani).

Inflaţia, bursa şi piaţa imobiliară

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (apr. 2019/apr. 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,55% (valoarea mediana inregistrata este 4.50%).,

În exerciţiul din luna aprilie, 33% dintre poarticipantii la sondaj consideră că acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti sunt corect evaluat.

Aproximativ 64% dintre participanţi cred că activele imobiliare sunt supraevaluate.

Indicatorul CFA România

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebîri cu privire la:

  • Condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri, piaţa muncii, bursă şi piaţa imobiliară;
  • Anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul celor 215 membri ai CFA România (analiști certificați CFA și candidați de nivelurile II și III la examenelor pentru obţinerea statutului de Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: