vineri

19 aprilie, 2024

26 mai, 2017

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut până la valoarea de 60,8 puncte în aprilie, considerabil faţă de luna anterioară (cu 4 puncte), dar încă departe de valoarea la care s-a plafonat anul trecut înainte de alegeri, ca şi de maximele din 2015, potrivit unui raport al Asociaţiei CFA România.

Creşterea s-a datorat în special evoluției indicatorului care apreciază condițiile macroeconomice curente şi mult mai puţin anticipaţiilor.


Indicatorul condițiilor curente a crescut cu peste opt puncte până la 76,0 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu mai puţin de două puncte până la valoarea de 53,2 puncte.

Pesimismul aşteptărilor privind cursul monedei naţionale s-au ameliorat, dar anticipaţiile stagnează la 4,60 lei / euro pentru orizontul următoarelor 12 luni, chiar dacă la şase luni este prevăzută o valoare în scădere cu 185 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior, până la 4,55 lei / euro.

„Este de remarcat că 73% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni”, precizează raportul CFA România.


Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2018/mai 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,65% (valoare în scădere cu 0.15 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior).

„Sunt de remarcat anticipațiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”, spune raportul citat.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebîri cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor pentru obţinerea statutului de Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA).

CFA România este asociaţia profesionistilor în investiţii din România, în majoritatea lor posesori ai titlului CFA®. Este una dintre cele 147 de societăţi membre ale CFA Institute și are peste 210 de membri, dintre care o parte sunt candidați pentru unul din cele 3 nivele ale examinării care conduce la acordarea titlului CFA®.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: