marți

19 martie, 2024

15 septembrie, 2016

cercetareValoarea totală a fondurilor europene contractate anul acesta pe Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020 este de 604 milioane de euro (2,718miliarde de lei), potrivit datelor Autorității Naționale de Cercetare Științifică și Inovare (ANCS).

Suma reprezintă 62% din suma totală alocată pentru exercițiul financiar 2014-2020 domeniului cercetare-dezvoltare-inovare în cadrul Axei 1 a Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020.

contractare-cercetare-poc


Cea mai amre sumă a fost acordată Proiectului laserului de la Măgurele (ELI-NP) – 788 de milioane de lei, singurul proiect major (la Acțiunea mari infrastructuri de Cercetare și Dezvoltare).

Tot la proiecte pentru infrastructură C&D s-au mai contractat:

  • 140 de milioane de lei – investiții pentru departamentele de CD ale întreprinderilor(din totalul de peste 241 d emilioane lei)
  • 69 milioane – clustere de inovare (din bugetul total de 241 milioane)
  • 365 de milioane lei – investiții ale instituțiilor publice de CD/universități

Pe Acțiunea 1.1.4 – Atragerea din străinătate a unor cercetători cu competențe avansate au fost semnate contracte pentru proiecte în valoare totală de peste 438 milioane de lei.

Aproape 500 de milioane de lei vor fi investite în parteneriate pentru transferul de cunoștințe, și peste 107 de milioane sunt distribuite pentru proiectele acceptate ale întreprinderilor nou înființate care vizează inovare de produs sau de proces.


Pentru construcția de noi departamente de CD, modernizarea sau extinderea celor existente, banii au fost distribuiți ținându-se cont de nevoia mai mare în unele regiuni. Din banii primiți se pooate cumpăra inclusiv terenul pe care va fi construit departamentul de CD.

Valoarea finanțării publice nerambursabile pe proiect nu depășește:

  • 22.500.000 lei în Municipiul București
  • 67.500.000 lei în regiunea Vest și județul Ilfov
  • 90.000.000 lei în celelalte regiuni ale României (Sud Est, Nord Est, Nord Vest, Centru, Sud Muntenia, Sud Vest)

„Întreprinderi nou-înființate inovatoare”

Asistenţa financiară nerambursabilă pe proiect: max. 4.500.000 lei (echivalentul în lei a 1 milion euro) pentru regiunea București-Ilfov şi max. 6.750.000 lei (echivalentul în lei a 1,5 milioane euro) pentru celelalte regiuni ale României.

Proiectele sunt din domeniile de specializare inteligentă și sănătate și au se adresează întreprinderilor mici, cu o vechime de până la 5 ani de la înregistrare, care nu au fost și nu sunt cotate în lista oficială a unei burse de valori, care nu au distribuit încă profituri și care nu s-a format printr-o fuziune.

Clustere de inovare

Domenii tematice prioritare sunt sănătatea și următoarele domenii de specializare inteligentă:

  • Bioeconomia
  • Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu și securitate
  • Energie, mediu și schimbări climatice
  • Eco-nano-tehnologii și materiale avansate
  • Sănătate, domeniu prioritar de interes național

Valoarea finanțării publice nerambursabile, pentru un proiect, este cuprinsă între 4.500.000 lei şi 30.000.000 lei (maximum 20.000.000 lei dacă proiectul conține activități de inovare pentru cluster).

Valoarea finanțării publice nerambursabile nu depășește echivalentul în lei a 7.500.000 euro sau, în cazul în care care proiectul conține activități de inovare pentru cluster, echivalentul în lei a 5.000.000 euro.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: