joi

28 martie, 2024

7 februarie, 2017

Ministrul Cercetării pregătește “reorganizarea organismelor consultative” din subordine, o măsură ce riscă să anuleze „orice efort făcut în ultimul an de recredibilizare și de consolidare a comunității științifice românești“, avertizează rectorii celor mai mari patru universități din România și Asociația Ad Astra, a cercetătorilor români din țară și străinătate.

Puțin timp după instalarea Guvernului PSD – PNL, a apărut informația pe surse că privind intenția Ministerului Cercetării de a interveni în organismele din subordine.

În urmă cu câteva zile, ea a devenit certitudine, după ce a apărut o adresă a secretarului general din minister, Dan Popescu, trimisă președintelui Consiliului Național al Cercetării Științifice, profesor Alxeandru Babe :


„Având în vedere schimbările efectuate în structura Guvernului, precum și deciziile necesar a fi luate pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor cuprinse in Programul de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr.1/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, vă informăm că Ministerul Cercetării și Inovării urmează să emită Ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia”.

Reamintim că anul trecut, ministrul Mircea Dumitru a organizat procese complicate de alegere a componenței unora dintre aceste structuri ce erau puternic politizate, unele dintre ele:

  • Colegiul Consultativ pentru cercetare-dezvoltare şi Inovare (CCCDI),
  • Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI),
  • Consiliul Naţional pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (CNTTI) 
  • Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS).

Anul trecut și-au depus candidatura atunci cercetători români din țară și din străinătate și s-a făcut o selecție transparentă și riguroasă.

Acum, intenția noului ministru al Cercetării, Șerban Valeca, de a anula reformarea acestor structuri, a provocat reacția principalelor universități și a Asociației Ad Astra.

Avertismentul rectorilor Universității din București, Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universității de Vest din Timișoara și al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași:


“Ne arătăm profunda îngrijorare față de modul în care conducerea Ministerului Cercetării și Inovării intenționează să schimbe componența, atribuțiile și modalitatea de funcționare a consiliilor consultative, așa cum anunță în adresele trimise președinților acestora.

Atragem atenția asupra faptului că toate aceste consilii au fost constituite în urma unor ample procese de consultare a comunității științifice din țară și diaspora, derulate respectând principiile transparenței, meritocrației și al integrității.

Membrii consiliilor consultative sunt cercetători cu reputație nu doar în țară. Mulți dintre aceștia reprezintă elite ale cercetării internaționale.

Mai mult, rolul acestor consilii este esențial în acest moment, într-o perioadă în care activitatea de cercetare și comunitatea științifică se confruntă cu multiple probleme ce țin nu doar de finanțare, dar și de alinierea la practicile comunității internaționale.

Astfel, atragem atenția că orice schimbare a componenței și a atribuțiilor acestor consilii, fără o consultare amplă a comunității, riscă să anuleze orice efort făcut în ultimul an, de recredibilizare și de consolidare a comunității științifice românești“.

Solicitările Ad Astra:

  • Păstrarea componenței acelor organisme consultative deja constituite prin mijloace transparente și în baza consultării publice
  • Demararea de urgență a unor proceduri similare pentru numirea membrilor în organismele consultative a căror activitate nu a fost operaționalizată și/sau eficientizată.
  • “Nu în ultimul rând, reiterăm solicitarea ca Guvernul să demisioneze în baza nerespectării Programului de guvernare cu care a fost învesit și care prevedea creșterea anuală a bugetului alocat cercetării cu 30%, lucru care nu se regăsește în proiectul de lege a bugetului de stat adoptat recent de Executiv.  Paradoxal, se dorește reorganizarea organismelor consultative ale Ministerului „pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor cuprinse in Programul de guvernare”, se spune într-un comunicat al asociației Ad Astra.

Guvernul Sorin Grindeanu nu intenționează să ofere Cercetării un buget de 1% din PIB nici în 2020

Programul de guvernare al PSD preciza “creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere” .

Proiectul de buget pe 2017 arată nu numai o încălcare a documentului de partid, ci și faptul că România nu va ajunge nici măcar în 2020 să aloce 1% din PIB acestui domeniu, targetul asumat în fața UE.

Bugetul alocat Ministerului Cercetării și Inovării pentru 2017 este de 1,758 milarde de lei (cu 1,25% mai mare decât în 2016).

De asemenea, arată proiectul de buget:

  • în 2018, bugetul  1,685 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o scădere cu 73 de milioane de lei
  • în 2019, va fi de 1,686 miliarde de lei
  • în 2020, va fi de 1,686 miliarde lei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: