joi

25 aprilie, 2024

4 octombrie, 2017

Aproximativ 6.000 de sindicaliști de la cartel Alfa au protestat miercuri în Piața Victoriei, solicitând renunțarea la transferul întregii poveri a contribuțiilor asupra angjatului și modificarea Legii 62 nr. 62/2011 privind dialogul social, care în forma actuală, acuză demonstranții, împiedică asocierea salariaților.

Participă la manifestație angajați din sistemul de sănătate, din metalurgie, poliție și minerit, veniți din toată țara.

Sindicaliștii au două revendicări comune, la care se adaugă și nemulțumiri legate de reglementările specifice unor domenii.


O delegație a cartel Alfa a discutat în sediul Guvernului cu premierul Mihai Tudose și ministrul Muncii, concluzia fiind că se caută o soluție pentru compensarea banilor pierduți de stat prin renunțarea la transferul contribuțiilor sociale.

„Legat de cele două revendicări, a rămas stabilit ca să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicația acestei măsuri asupra legii salarizării bugetare și să se găsească soluții.

A rămas ca vineri dimineață, la ora 10, să avem o întâlnire cu domnul prim ministru pentru a rezolva acest aspect.

Legat de al doilea element (Legea dialogului social – n. red.), a rămas ca să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicații în construcția legislativă, iar în termen de o lună de zile reprezentanții angajaților împreună cu echipa respectivă să finalizeze un propiect de act normativ, care să facă modificarea legii dialogului social”, a spus Bogdan Hossu, liderul cartel Alfa, după discuțiile de la Palatul Victoria.


„Nu s-a luat decizia renunțării la acest transfer. Găsim o soluție de compensare sau de implementare a Legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer să vedem cum compensăm, acolo va fi soluția aleasă. Dar, de vineri, așa cum v-a spus domnul președinte avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederațiile sindicale, fie toată lumea de acord”, a declarat Mihai Tudose în Piața Victoriei, alături de liderul cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Transferul contribuțiilor sociale

  • reprezintă un experiment care va duce la o situație unică în UE. În toate statele membre contribuțiile sociale sunt plătite de angajat și angajator, iar în majoritatea lor cele ce revin angajaților sunt mari mari decât cele aflate în sarcina salariaților
  • acest transfer va neutraliza majorările salariale promise în campanie, existând riscul unei diminuări a salariului net dacă măsura nu este însoțită de reducerea totalului acestor obligații și a impozitului pe venit
  • măsura va duce la scăderea drastică a valorilor contribuțiilor la pilonul I de pensii (de la 31,3% în 2008 ajunge la numai 18,3% din total contribuții)
  • eliminarea contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale înseamnă eliminarea răspunderii companiilor pentru organizarea locurilor de muncă în condiții normale pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor, în condițiile în care calitatea locurilor de muncă din România este printre cele mai scăzute din UE
  • eliminarea contribuției pentru creanțe salariale lasă descoperiți lucrătorii în cazul insolvenței companiei, aceștia fiind în imposibilitatea de a-și mai recupera salariile

Modificarea Legii dialogului social

 

  • dreptul de asociere liberă, fără nicio îngrădire sau autorizare prealabilă, de a constitui şi adera la o organizaţie sindicală inclusiv pentru persoanele care exercită o meserie sau o profesiune în mod independent (cum ar fi traducătorii, actorii, regizorii, tehnoredactorii, interpreții, jurnaliștii, fotografii, sportivii profesioniști etc.), membrilor cooperatori, agricultorilor, lucrătorilor domestici, zilierilor şi persoanelor în curs de calificare.
  • eliminarea pragului de 15 membri din aceeași unitate pentru constituirea unui sindicat și înlocuirea acestuia cu 3 membri fondatori necesar pentru înființarea unui sindicat, similar cu pragul impus de lege pentru înființarea unei asociații neguvernamentale sau a unui partid politic.
  • dreptul de negociere colectivă la toate nivelurile, inclusiv la nivel național, ca mijloc de asigurare unitară a drepturilor minimale tuturor salariaților din întreaga țară sau din unitățile care aparțin unei anumite ramuri ale economiei
  • scăderea pragului de 50%+1 necesar pentru obținerea reprezentativității organizațiilor sindicale la nivel de companie până la un prag – corelat cu rata medie de sindicalizare – care să permită în mod real organizarea sindicală, precum și reducerea pragurilor de reprezentativitate la nivel de sector, la 5% pentru federaţiile sindicale şi 7% pentru federaţiile patronale.
  • dreptul la grevă, ca drept fundamental al lucrătorilor și al organizațiilor lor recunoscut de Organizația Internațională a muncii ca mijloc legitim de promovare şi apărare a intereselor lor economice și sociale
  • sancţionarea practicilor precum: interzicerea constituirii unui sindicat sau a activităţii sindicale, discriminarea angajaţilor pe motive de apartenenţă la o organizaţie sindicală, sancţionarea lucrătorilor pentru participarea la acţiuni sindicale, punerea pe lista neagră a liderilor sau a membrilor sindicali etc., care constituie o amenințare gravă la exercitarea liberă a drepturilor sindicale.

Revendicările celor din sistemul sanitar

În afara celor două revendicări generale, medicii au câteva cereri specifice, care vizează reglementări din Legea salarizării adoptate de Guvernul PSD – ALDE ce vor duce, începând cu 1 ianuarie 2018, la diminuarea veniturilor nete. Ei urmează să aibă salarii brute de 3.600 de euro, în cazul unui medic primar, dar modificările făcute de guvernanți în sistemul de sporuri din acest domeniu va determina o diminuare a veniturilor nete care poate ajunge și la 2.000 de lei.

  • renunțarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condițiile de muncă pentru angajații din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%. Acum, există sporuri între 50 și 100% în cazul celor de la anestezie-terapie intensivă (ATI), de 110 la pneumoftiziologie etc. De la 1 ianuarie, ele vor fi plafonate la 30% pe unitatea sanitară, conducerea urmând să decidă cum va le va distribui, dacă există resurse
  • menținerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%
  • menținerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază și gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%. Legea nouă prevede 40 de ore de muncă pe săptămână, acum sunt 35 de ore
  • menținerea drepturilor salariaților aferente concediilor de odihnă suplimentare

Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară și cei ai Ministerului Sănătății, care s-au întâlnit în timpul protestelor, nu au ajuns la nicio înțelegere, astfel încât sindicaliștii au declarat că sunt pregătiți de grevă generală. Există deja o decizie a Biroului Executiv al federației, condițiile sunt îndeplinite conform legii, iar greva poate fi organizată oricând, au anunțat liderii Solidarității Sanitare.

Potrivit sindicaliștilor, la protest au participat peste 2.000 de cadre medicale și Federația Solidaritatea Sanitară și Federația Hipocrat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: