miercuri

27 martie, 2024

6 iulie, 2011

Există o mică mitologie pentru care curând o să ne vină nota de plată. Micile deconturi au apărut deja, dar o să le pomenim mai jos.

Mitologia constă în refrenul cântat pe toate canalele la care are acces puterea: „domnul Emil Boc a scos ţara din criză”. Înainte de a arăta că domnul Emil Boc NU a scos ţara din criză, să înşirăm câteva adevăruri fără de care nu am putea înţelege ultimii 2-3 ani de guvernare.

1. Nu domnul Emil Boc a scos ţara din criză. Planul de măsuri a fost făcut de reprezentanţii FMI şi a constat în câteva variante (foarte puţine) de tăieri de cheltuieli publice pentru reducerea deficitului bugetar. S-a tăiat simplu, ca la la un CAP oarecare, 25%, s-au mai impozitat nişte pensii mici şi s-a pus ordine în nişte dosare (puţine, folosite mai mult la televizor) de ajutoare sociale bazate pe falsuri. Niciuna dintre măsuri nu are legătură cu vreun plan vizionar de relansare a creşterii economice – decât poate, cel mult în plan declarativ.


2. Tăierile de salarii operate guvernul domnului Boc nici măcar nu au plecat de la o bază acoperită. Practic, au fost tăiate excesele nesustenabile pe care bugetarii le primiseră în ultimii doi ani de dinaintea crizei.

3. Aşa numitele „măsuri anticriză” – în fapt, tăierile pomenite mai sus, au fost luate foarte târziu. Traian Băsescu spune că opoziţia e de vină, din cauza blocajului parlamentar. (Blocaj de care cursdeguvernare.ro a scris aici). Motivul e, însă altul: anul electoral 2008, căci excesele salariale fuseseră votate şi de PDL. (Unele nici n-au mai apucat să fie date, dar o să le plătim noi – nu parlamentarii de toate culorile – căci bugetarii le-au recâştigat în Justiţie).

4. Aşa numitele legi de „modernizare a statului” (Salarizarea unitară, Codul muncii etc, etc) care au fost trecute sub mandatul lui Emil Boc (toate prin „asumarea răspunderii”) au fost condiţii nescrise ale înţelegerilor cu FMI. Fără ele nu primeam (nu e nici o nuanţă: de fapt, guvernul nu primea) banii.

5. În ce priveşte politizarea instituţiilor administrative. Am bănuiala că alaltăieri, când Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, vorbea de corupţia pe care o întâmpină firmele americane în România, NU se referea la guvernul Tăriceanu (şi Nu că nu ar fi avut de ce) şi nici la guvernul (de fapt, regimul) Năstase (ce să mai vorbim?).


În ciuda aparenţelor pe care le poate crea pomelnicul de mai sus, domnul Emil Boc nu a stat cu mâinile în sân:

a. În disperare de cauză, a mărit TVA la 24 %, măsură dezavuată de toţi analiştii economici serioşi. Inutil să mai spunem ce efect are chiar acum această măsură asupra ritmului ieşirii din recesiune.

b. a impus impozitul minim la firmele intrate în pierdere din cauza crizei. 180.000 de firme si-au suspendat activitatea sau s-au dizolvat. Cunosc zeci de cazuri de inşi care veneau cu bani de acasă să plătească impozitele şi socialele la măcar 1-2-3 salariaţi aşteptând ieşirea din criză. Să înmulţim cu măcar jumătate din firmele închise.

Singurele lucruri pe care putea să le facă Emil Boc. Ce a făcut în loc

 

Adevăratele măsuri pe care guvernele Emil Boc le-ar fi putut lua stateau (şi încă stau) pe două direcţii:

1. Este o premieră că România, după ce a negociat acest lucru cu FMI, a obţinut aprobarea să-şi treacă investiţiile pe 2011 încă din primul trimestru. Or, la ora la care vorbim, NU există investiţii, nu există niciun plan de anvergură, iar toată lumea se comportă în mod „adecvat” întrării în anul preelectoral. A trecut primul, a trecut şi al doilea trimestru, s-a negociat degeaba.

Nu-i vorbă, ceva bani s-au mai trimis pe ici pe colo: „pietruirile de drumuri” (nu-i o glumă) – pentru colegiile PDL-iştilor şi UDMR-iştilor gata să trădeze la vreo moţiune de cenzură – sunt socotite „investiţii” după orice criteriu românesc. Amenajarea spaţiilor verzi în sate de munte cu bani de la guvern (cursdeguvernare.ro a scris aici) este, iarăşi, un bun prilej de-a mai „investi” ceva. Restul rămâne pentru ministerul (să ne ţinem bine!) DEZVOLTĂRII al doamnei Udrea, că şi acolo trebuie să se inaugureze nişte săli de sport la sate. Cine zicea că nu sunt bani?

2. Există, însă, un loc de unde un guvern care nu s-a pierdut în planuri şi subtilităţi economice putea găsi bani gratuiţi, fără să fie nevoit să le bage ţepuşe de trestie sub unghii sau ouă fierbinţii la subţiori oamenilor de afaceri. Fondurile europene. Într-o scrisoare plină de reproş, însuşi Manuel Barroso îl dojeneşte pe Emil Boc, vorbind de cei doar 3% din fondurile europene – cât atrage România: ştie cineva ce înseamnă în limbaj diplomatic „îşi manifestă îngrijorarea”?

Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, Comisia Europeană tocmai ne-a blocat fonduri de sute de milioane de euro, până când ministerul Dezvoltării să pună ordine în mafiile transpartinice care le accesează (uitaţi-vă de când n-a mai ieşit pe scenă vocala doamnă ministru).

Asta e şi cu banii gratuiţi de la Europa. A stat de vorbă cineva cu oamenii de afaceri care au accesat aceste fonduri şi atârnă între ciocan şi nicovală (ei şi salariaţii lor) aşteptând banii pe proiectele câştigătoare?

Desigur, există şi măsuri de „încurajare a mediului de afaceri”: nişte mărunţiş pentru „tinerii care vor să-şi deschidă o afacere” (se aşteaptă relansarea economică de la „biznisuri” de 10.000 de euro) şi „cardul Kogălniceanu” (pentru denumiri există imaginaţie), de garantare a creditelor pentru IMM-uri: se „speră”  să fie accesate de circa 1% din IMM-uri…

În faţa unor eşecuri atât de evidente, ce să mai vorbim de „subtilităţi” precum „politicile publice”:
Medicii români „afluesc” pur şi simplu din ţară: îşi bate cineva capul cu vreun plan, cum rezolvăm treaba la mia de locuitori? (Ei, da – stăm cu braţele încrucişate – doar pe toate „le reglează piaţa„, nu?)
Din Bac-ul de anul acesta, nu se aude decât „Sus Funeriu!”, „Jos Funeriu!” – în loc să privească toată lumea spre adevărate cauze şi să constate fenomenele pe care această situaţie extremă le scoate la iveală ca pe un puroi (da, inclusiv, incapacitatea statului de-a asigura un minim de şansă copiilor inteligenţi de la ţară sau de la periferii – sunt oameni pe care-i pierdem încă de pe acum, pe lângă cei care tocmai pleacă la sudii afară ca să nu se mai întorcă). Subtilităţi… În locul lor, clişee perimate numite în mod fals „de dreapta”.

Pe deasupra, o altă mitologie rudimentară: beţia cu apa rece a laudelor Uniunii Europene că nu am ajuns în situaţia Greciei. De fapt, nici nu sunt laude: e doar oftatul de recunoştinţă al ţărilor care se scobesc pentru fiecare miliard trimis la Atena, şi cărora asta le-ar mai fi lipsit – degringolada financiară a unei ţări cu 22 de milioane de săraci.

„Treaba cu guvernul de tehnocraţi”

 

Mulţi îşi spun speranţa într-un guvern de tehnocraţi. Însuşi Traian Băsescu a vânturat niţel pe la BNR şi prin mediul de afaceri (dacă nu cumva n-o fi făcut-o şi ca să amintească UDMR că guvernarea politică are un preţ). La cum arată lucrurile acum, nicio şansă.

Niciun tehnocrat care îşi respectă meseria şi rezultatele – câştigate nu prin populisme politice, ci prin muncă şi talent – şi care e deprin să judece cu capul lui nu se va lăsa pe mâna sprijinului politic al lui Emil Boc, Ioan Oltean, Elena Udrea, Roberta Anastase şi alţii – la care să-i mai punem la socoteală pe domnii Ponta, Voiculescu, Antonescu şi compania. Structurile statului sunt prea politizate încât să mai asculte de comandamente competente – acolo nu merge decât cu sancţiunea de partid – cu biciul sau cu zăhărelul contractelor cu statul. Or, eu nu văd nici pe unul de la BNR negociind grăunţele pe care să le arunce în teritoriu.

În urmă cu cateva luni, publicam articolul „Programul de guvernare al lui Mugur Isărescu”. Un adevărat spectacol: guvernatorul făcea declaraţii privind chestiuni de guvernare concretă, iar domnul Emil Boc ieşea a doua zi şi le repeta.

În fapt, exasperat de deruta premierului şi cu ochii la deficite, curs, reacţia mediului de afaceri la măsurile guvernului şi anomaliile economice pe care le produce criza, Mugur Isărescu cerea indirect, în mod public, ceea ce guvernul ezita, în plină criză, să întreprindă. O autentică guvernare de dreapta. A fost nevoie de scrisorile de intenţie cu FMI ca cele mai multe dintre măsuri să fie asimilate în legi cel puţin la nivel formal.

Dar ce mai înseamnă, şi pentru „stânga” şi pentru „dreapta”, măsurile de stânga şi de dreapta? Emil Boc este de dreapta în exact aceeaşi măsură în care Adrian Năstase este de stânga.

PS: Alte observaţii despre domnul Emil Boc şi psihologia sa politică am făcut în comentariul anterior: Cei mai buni (I). Erorile lui Hackle şi Jeckle

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

6 răspunsuri

  1. Cand a avut Romania conducatori competenti! Ce tara din lume are conducatori competenti! Probabil ca nu stiti MANAGEMENT! Daca ati fi facut management la ASE pe timpul meu… n-ati mai folosi clisee ,de parca ati fi politician roman la guvernare sau in opozitie! Nati vazut ce incompetenti sunt antonescu, ponta cristi diaconescu…vanghelie ontanu!
    Parca Videanu, tariceanu, patriciu voiculescu au habar de MANAGEMENT,LEADERSHIP…
    Al dvs.,
    Cu stima,
    MM vicep. PARTIDUL POPULAR-P.P

    1. pai da, sa-l vedem la lucru pe diaconescu – pe asta chiar n-am încercat-o..:) (nu pe cristian, ci pe dan:)

  2. Ce spune Principiul lui PETER!?

    Dar cartile care scriu despre acesti oameni bolnavi care ne conduc sau acesti nebuni care ne conduc!?
    Cu stima,
    Al dvs.,
    MM
    PS Ati vazut de-a lungul anilor in Romania cine a candidat la presedintia Romaniei pe langa VADIM, PAUNESCU…

  3. Chiar aș vrea să mă lămurească cineva ce ar putea face Dan Diaconescu din ce n-au făcut ceilalți, dar fără sloganuri și afirmații fără acoperire reală (politic sau economic)… Și de ce ar fi un showman, multiubitor al subiectelor de scandal, un președinte mai competent decât Băsescu, de pildă? (Eu îi văd în aceeași oală, Diaconescu nu urlă și înjură ca celălalt pentru că… nu i-a venit rândul încă, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun).

  4. „Cunosc zeci de cazuri de inşi care veneau cu bani de acasă să plătească impozitele şi socialele la măcar 1-2-3 salariaţi aşteptând ieşirea din criză. Să înmulţim cu măcar jumătate din firmele închise.”
    de unde cunoasteti zeci de cazuri? – chiar sunt curios sa stiu in ce mediu pot sa cunosc asa multi patroni de firme mici(nu neaparat din aceia care vin cu bani de acasa sa plateasca salarii si taxe)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

6 răspunsuri

  1. Cand a avut Romania conducatori competenti! Ce tara din lume are conducatori competenti! Probabil ca nu stiti MANAGEMENT! Daca ati fi facut management la ASE pe timpul meu… n-ati mai folosi clisee ,de parca ati fi politician roman la guvernare sau in opozitie! Nati vazut ce incompetenti sunt antonescu, ponta cristi diaconescu…vanghelie ontanu!
    Parca Videanu, tariceanu, patriciu voiculescu au habar de MANAGEMENT,LEADERSHIP…
    Al dvs.,
    Cu stima,
    MM vicep. PARTIDUL POPULAR-P.P

    1. pai da, sa-l vedem la lucru pe diaconescu – pe asta chiar n-am încercat-o..:) (nu pe cristian, ci pe dan:)

  2. Ce spune Principiul lui PETER!?

    Dar cartile care scriu despre acesti oameni bolnavi care ne conduc sau acesti nebuni care ne conduc!?
    Cu stima,
    Al dvs.,
    MM
    PS Ati vazut de-a lungul anilor in Romania cine a candidat la presedintia Romaniei pe langa VADIM, PAUNESCU…

  3. Chiar aș vrea să mă lămurească cineva ce ar putea face Dan Diaconescu din ce n-au făcut ceilalți, dar fără sloganuri și afirmații fără acoperire reală (politic sau economic)… Și de ce ar fi un showman, multiubitor al subiectelor de scandal, un președinte mai competent decât Băsescu, de pildă? (Eu îi văd în aceeași oală, Diaconescu nu urlă și înjură ca celălalt pentru că… nu i-a venit rândul încă, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun).

  4. „Cunosc zeci de cazuri de inşi care veneau cu bani de acasă să plătească impozitele şi socialele la măcar 1-2-3 salariaţi aşteptând ieşirea din criză. Să înmulţim cu măcar jumătate din firmele închise.”
    de unde cunoasteti zeci de cazuri? – chiar sunt curios sa stiu in ce mediu pot sa cunosc asa multi patroni de firme mici(nu neaparat din aceia care vin cu bani de acasa sa plateasca salarii si taxe)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: