vineri

19 aprilie, 2024

6 septembrie, 2018

”Alexander Petrov” și ”Ruslan Boshirov”, fantome GRU

Marea Britanie își va intensifica presiunile diplomatice asupra lui Vladimir Putin după ce a făcut publice numele celor care au lansat atacul cu neurotoxină desfășurat în Salisbury.

În cursul unei declarații făcute miercuri în Camera Comunelor, premierul Theresa May a dezvăluit că cei doi suspecți, care au venit în martie în Marea Britanie pentru a-i asasina pe Sergei și Iulia Skripal folosind o substanță neurotoxică, sunt ofițeri GRU, serviciul secret al Armatei ruse.

Discursul integral al premierului Theresa May poate fi citit AICI-LINK.


”GRU este o organizație disciplinată, în care lanțul de comandă este clar și respectat. Asta înseamnă că nu putem vorbi de o operațiune solitară, ci de una care, cu siguranță, a fost aprobată din exteriorul GRU, de către un înalt oficial al statului”, a precizat Theresa May, citată de The Guardian, aparent indicând că responsabilitatea deciziei ar aparține președintelui Vladimir Putin.

În plan diplomatic, Marea Britanie va prezenta joi cazul împotriva Moscovei în fața Consiliului de Securitate ONU.

Dovezile Marii Britanii

Vreme de 6 luni după producerea incidentului din Salisbury, guvernul britanic a fost criticat că nu are suficiente probe care să susțină acuzațiile făcute la adresa Rusiei. Miercuri însă, cel mai înalt oficial britanic din domeniul contra-terorismului, comisarul adjunct Neil Basu, a prezentat o pistă convingătoare, un ”film” al călătoriei suspecților de la Moscova la Londra, apoi la Salisbury, bazat pe imagini înregistrate de sistemul CCTV britanic și alte detalii relevante.

Neil Basu a spus că cei doi cetățeni ruși, acuzați de conspirație la crimă, au intrat în Marea Britanie cu 48 de ore înainte de tentativa de asasinat, călătorind cu pașapoarte originale rusești emise pe numele false pe care le-au folosit. Poliția britanică a prezentat pozele celor 2 prezentându-i ca Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, identități false.


Procuratura britanică a anunțat că deține suficiente dovezi care să îi incrimineze pe cei doi ruși care au atentat la viața lui Skripal, el însuși fost ofițer GRU care a dezvăluit britanicilor secrete ale Rusiei înainte să se stabilească în Salisbury, Wiltshire.

Poliția a prezentat imagini CCTV ale traseului urmat de echipa de asasini, care a ajuns pe Aeroportul Gatwick la ora 15.00 pe data de 2 martie, aducând cu ei ilegal și agentul neurotoxic folosit în operațiune.

Substanța folosită în atac, novociok, a fost introdusă în Marea Britanie într-un recipient fals de parfum Nina Ricci- o sticluță cu atomizor, ambalată ca și cum ar fi fost cumpărată dintr-unul dintre magazinele Duty-Free din aeroport.

Sticla de ”parfum”, repusă în ambalaj, a fost găsită după atac de doi polițiști britanici într-un container în care se adună lucruri pentru săraci. Cei doi polițiști au fost la rândul lor intoxicați după ce au umblat cu cutia.

Rusia securizează informații, Marea Britani scoate secretele la suprafață

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a afirmat: ”Numele prezentate de media, la fel și fotografiile, nu au niciun înțeles pentru noi”. Oficialul rus a mai afirmat: ”Solicităm, din nou, Marii Britanii să se abțină de la acuzații publice” și să colaboreze cu Rusia în investigația asupra atacului din Salisbury.

De precizat: Cu două zile înainte ca premierul Theresa May să acuze că ofițeri ai armatei ruse au desfășurat atacul din Salisbury, Vladimir Putin a semnat un decret care introduce în categoria secretelor de stat orice informație legată de activitățile din străinătate efectuate în beneficiul serviciilor secrete de căte agenți independenți.

Marea Britanie știe că are puține șanse să îi aducă în fața justiției pe cei doi ruși în condițiile în care Constituția Rusiei interzice extrădarea cetățenilor în alte state, deci o cerere în acest sens ar fi inutilă.

Guvernul Britanic vrea însă să folosească toate informațiile secrete furnizate de serviciile sale secrete și să demareze o campanie de prezentare a activităților ostile ale Rusiei, despre care premierul Theresa May a spus că include episodul anexării ilegale a Peninsulei Crimeea, activități de spionaj cibernetic, interferențele din procese electorale și doborârea aeronavei de pasageri MH17.

Premierul a spus că Marea Britanie ”va desfășura întreg arsenalul de instrumente deținute de aparatul național de securitate” pentru a contracara activitățile GRU.

Fantomele GRU

The Guardian citează informații neconfirmate publicate de un site rusesc – Fontanka- care spun că există puține informații despre suspecți.Cei doi au au prezență semnificativă pe social-media.

”Ruslan Boshirov” are 40 de ani ( născut pe 12 aprilie 1978) și pare a fi născut în Dușambe, în fosta Republică sovietică Tadjikistan. El este înregistrat ca având domiciliul în centrul Moscovei, într-un bloc de 25 de etaje aflat pe strada Bolshaya Naberezhnaya. La respecvtiva adresă locuiește o bătrână și niciun locatar din respectivul bloc nu i-a recunoscut fotografia.

Despre ”Alexander Petrov” se știu și mai puține. El are 39 de ani. O persoană cu același nume și dată de naștere este înregistrat ca făcând parte din conducerea companiei de stat MicroGen, cel mai mare producător rus de medicamente pentru imunitate. MicroGen are 9 filiale în Rusia și se află în subordinea Ministerului Sănătății.

Fontanka confirmă aparent informațiile Poliției britanice, care a afirmat că cei doi au mai utilizat în trecut pașapoartele cu care au intrat în Marea Britanie. Cei doi au călătorit în Europa destul de mult în perioada septembrie 2016- martie 2018, printre destinații fiind Amsterdam, Geneva, Milano și, în mod repetat, Paris. Unul dintre cei doi ruși- ”Petrov” a vizitat Londra în perioada 28 februarie- 5 martie.

Pașapoartele folosite de cei 2 ruși, emise cu aproape 2 ani în urmă, au serii aproape consecutive- diferă doar ultimul număr- unul se termină cu combinația 1297, altul cu 1294.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. ” Cu două zile înainte ca premierul Theresa May să acuze că ofițeri ai armatei ruse au desfășurat atacul din Salisbury, Vladimir Putin a semnat un decret care introduce în categoria secretelor de stat orice informație legată de activitățile din străinătate efectuate în beneficiul serviciilor secrete de căte agenți independenți.”

    ” Numele prezentate de media, la fel și fotografiile, nu au niciun înțeles pentru noi”.
    ”Solicităm, din nou, Marii Britanii să se abțină de la acuzații publice”

    Q.E.T.D.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. ” Cu două zile înainte ca premierul Theresa May să acuze că ofițeri ai armatei ruse au desfășurat atacul din Salisbury, Vladimir Putin a semnat un decret care introduce în categoria secretelor de stat orice informație legată de activitățile din străinătate efectuate în beneficiul serviciilor secrete de căte agenți independenți.”

    ” Numele prezentate de media, la fel și fotografiile, nu au niciun înțeles pentru noi”.
    ”Solicităm, din nou, Marii Britanii să se abțină de la acuzații publice”

    Q.E.T.D.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: