vineri

29 martie, 2024

5 septembrie, 2017

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate marți unui salariat român care a fost concediat în anul 2007 după ce i s-au interceptat discuțiile de pe Yahoo Messanger și apoi a fost acuzat că a folosit internetul în scopuri personale.

În iulie 2007, Bogdan Mihai Rădulescu, inginer care se ocupa de vânzări la o firmă privată, a fost chemat de către angajator pentru a explica de ce a folosit în interes personal contul Yahoo Messenger. I s-au prezentat 45 de pagini cu transcriptul discuțiilor purtate de salariat cu fratele și logodnica sa.

Ulterior, Rădulescu a fost demis pentru că a încălcat regulile interne ce interzic folosirea resurselor companiei în scopuri personale.


Judecătorii Marii Camere, instanța supremă a CEDO, a stabilit marți, cu 11 voturi pentru și șase împotrivă, că în acest caz a fost încălcat articolul 8 din Convenția europeană privind drepturile omului, adică dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și corespondenței.

„Autoritățile naționale nu au protejat în mod corect dreptul lui Bogdan Mihai Bărbulescu la respectarea vieții și a corespondenței sale private și astfel nu au asigurat un echilibru just între interesele în cauză”, se menționează în decizia de marți.

Instanța a stabilit că autoritățile române au omis faptul că salariatul nu a fost nu a fost atenționat anterior că-i va fi monitorizată experiența, nu au evaluat dacă existau motive legitime pentru monitorizare și nici nu au luat în  considerare consecințele grave ale monitorizării și, subsecvent, a aplicării procedurilor disciplinare, care s-au încheiat cu demiterea salariatului respectiv.

În 2016, CEDO a stabilit, în prima fază a acetsui caz, că toate conversațiile online ale salariaţilor din timpul orelor de lucru pot fi monitorizate de angajatori, dacă acest lucru se face în cadrul unei proceduri disciplinare, pentru a demonstra o încălcare a regulamentului de ordine interioară. Altfel, se încalcă justul echilibru între dreptul său la viață privată și interesele angajatorului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: