joi

28 martie, 2024

20 septembrie, 2017

România s-a situat pe primul loc în UE la creşterea costului muncii în trimestrul doi 2017, la mare distanţă de următoarele state din clasament, cu nu mai puţin de +18,6% pentru întreaga economie, potrivit unui comunicat publicat de Eurostat.

În urma noastră, s-au plasat Ungaria ( +13,0%), Cehia (+11,1%), Bulgaria (11,0%) şi Lituania (+10,4%).

De remarcat şi faptul că majorarea costului muncii pe întreaga Uniune a fost de doar 2,2% iar în Zona Euro a fost de numai 1,8%. Altfel spus, ritmul de creştere a costurilor cu munca a fost de peste zece ori mai mare la noi în raport cu Zona Euro. Fapt care va afecta atractivitatea investiţiilor străine pe bază de salarii reduse. Care va trebui înlocuită cu alte facilităţi, precum infrastructura, calitatea mediului de afaceri, ş.a.m.d.


În plus, creşterea costului muncii nu are cum să nu se reflecte în costurile de producţie şi în creşterea viitoare a preţurilor, dincolo de afluxul de bani în piaţă care va trebui să-şi găsească contrapartida în oferta de bunuri, de oriunde vor proveni acestea, din producţia internă sau din import.

România, creștere pe dos față de ceilalți: mult la stat, puțin la business

Aparent, ne-am înscris într-un trend manifestat în fostele state socialiste care au aderat la UE după trecerea la economia de piaţă capitalistă. Trend mai pronunţat în cazul statelor care au adoptat un regim de curs cu flotare controlată şi care nu au adoptat încă moneda unică europeană.

De fapt, o analiză mai atentă a cifrelor detaliate oferite de Eurostat ne transmite un semnal extrem de important, asupra căruia ar trebui să reflectăm cu maximă responsabilitate pentru viitorul ţării. Dacă rescriem topul european pentru ÎNTREAGA economie doar pentru zona de business, situaţia se schimbă.

Nu-i vorba, rămânem pe primul loc atunci când se ia în calcul doar zona de business şi nu cea bugetară, dar trebuie să ne întrebăm de ce facem excepţie. Adică ce anume le-a motivat pe toate celelate amatoare de creşteri salariale foste colege de bloc estic şi actuale colege de UE să majoreze ceva mai mult sau aproape la fel de mult salariile pe zona de business şi nu pe cea bugetară.


De reţinut, în Ungaria şi Cehia, ţări cu regim valutar similar, raportul între cele două zone principale ale economiei este pe dos şi net diferit faţă de situaţia existentă la noi. Motivul fiind că zona de business susţine prin taxe şi impozite zona nonbusiness. De aceea, un ritm mai ridicat pe zona de business este esenţial pentru ca majorarea din zona bugetară să fie sustenabilă în timp, să nu genereze acumularea de deficit public.

De altfel, raportul Eurostat precizează că şi în Zona Euro, creşterile costului orar al muncii în euro au fost mai mari în zona de business faţă de zona nonbusiness. Respectiv 1,5% în industrie, 2,0% în construcţii şi 2,1% în servicii faţă de numai 1,4% pe segmentul nonbusiness. Poate că ne uităm şi noi peste gard în condominiu şi luăm aminte la ce fac vecinii ceva mai răsăriţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: