luni

22 aprilie, 2024

5 decembrie, 2013

Grafică: BBC News

Gazoductul South Stream nu va putea fi folosit pe teritoriul Uniunii cât timp nu respectă legislaţia UE, iar acordurile bilaterale semnate pentru construcţia gazoductului, încheiate de Rusia cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria, trebuie renegociate de la zero, a declarat miercuri un oficial al Comisiei Europene.

„Vă spun deschis şi cu toată francheţea că South Stream nu va funcţiona pe teritoriul Uniunii Europene dacă nu este în acord cu legea UE”, a avertizat miercuri Klaus-Dieter Borchardt, director pentru pieţele energiei la Comisia Europeană, citat de Reuters.

Rezolvarea problemelor ar putea dura doi ani

Problemele nerezolvate în cazul gazoductului se referă la tarife, a căror structură trebuie modificată şi, mai ales, la nerespectarea reglementărilor cunoscute sub numele Al treilea pachet legislativ pe energie, care interzice ca proprietarul resurselor să fie şi proprietarul infrastructurii care o transportă.


Toate acestea vor lua nu luni, ci doi ani, a precizat oficialul CE.

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei „South Stream: Evoluţia unui gazoduct”, organizată în clădirea Parlamentului European, Bruxelles, de către organizaţia media Natural Gas Europe.

Acordurile bilaterale trebuie renegociate

În contradicţie cu legislaţia europeană sunt şi acordurile bilaterale semnate între Rusia şi statele de pe traseul gazoductului – Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria, membre ale UE. Serbia face parte din Comunitatea energetică europeană.

„Comisia a analizat acordurile interguvernamentale şi a ajuns la concluzia că niciunul dintre ele (acorduri – n. red.) nu respectă legislaţia Uniunii Europene”, a explicat Klaus Borchert, citat de EuroActiv.com, adăugând că toate vor trebui „renegociate de la zero”.


Gunther Oettinger, comisarul UE pentru Energie a cerut Rusiei să analizeze „pozitiv” posibilitatea renegocierii acordurilor cu ţările respective.

Dacă statele membre sau statele implicate nu renegociază, atunci Comisia are mijloace prin care să le oblige să o facă. Iar South Stream nu poate opera conform acestor acorduri”, a atras atenţia Klaus-Dieter Borchardt, la evenimentul la care au fost prezenţi oficiali responsabili de proiect din ţările implicate.

Reprezentantul Comisiei a mai declarat pentru EuroActiv.com că statele membre parte la acest proiect au trimis la Bruxelles acordurile interguvernamentale, care au fost analizate, iar pe 18 octombrie a avut loc o reuniune,la care a fost invitat şi un reprezentant al Gazprom.

CE nu poate opri constrirea gazoductului, ci doar folosirea lui

Klaus-Dieter Borchardt a fost de acord cu Alexander Medvedev, directorul general al Gazprom pentru exporturi, că CE nu poate stopa construirea gazoductului, dar a subliniat că nici nu poate accepta modul de lucru al gigantului rus care mai întâi întinde conductele şi apoi întreabă „Acum, cum facem să putem opera în concordanţă cu Al treilea pachet pe energie?”

Adjunctul ministrului rus pentru Energie, Anatoli Iankovski, care i-a răspuns oficialului CE, a explicat că Rusia nu poate accepta aplicarea regulilor UE unor proiecte transfrontaliere cum ar fi conductele, care nu se află doar pe teritoriul Uniunii Europene.

De asemenea, el a adăugat că legislaţia UE nu poate prevala în relaţiile UE – Rusia, care sunt guvernate numai de legislaţia internaţională. Cu alte cuvinte, acordurile interguvernamentale încheiate de Rusia pentru South Stream prevalează altor norme legale, consideră Anatoli Iankovski.

Gazprom vrea să cadă la pace cu Europa

Tot miercuri, Alexander Medvedev şi ministrul rus pentru Energie, Anatoli Iankovski, au avut o întrevedere cu Joaquín Almunia, comisarul european pe Concurenţă, potrivit Financial Times, pentru a discuta înţelegerea amiabilă pe investigaţia declanşată de Comisie împotriva Gazprom, în 2012.

CE a acuzat compania rusă că a îngrădit competiţia din Europa Centrală şi de Est, „a împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz” a statelor din această regiune şi le-a impus clienţilor săi „preţuri nejustificate la gaze, condiţionându-le de preţurile la petrol”.

Alexander Medvedev a dezvăluit FT că propunerile pentru înţelegerea amiabilă vor fi înaintate Bruxelles-ului în câteva zile şi, probabil, se va ajunge la o soluţie în trei, patru luni. El nu a dorit să ofere detalii privind propunerile Gazprom.

Situaţia din acest caz a fost deblocată după ce, săptămâna trecută, premierul Dimitri Medvedev i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, care a condus la includerea formală a Guvernului Rusiei în procesul de negociere a unei înţelegeri.

Reprezentantul Guvernului rus la negocieri este ministrul rus pentru Energie, Anatoli Iankovski.

Companiile vinovate de încălcarea legislaţiei UE în domeniul concurenţei pot fi sancţionate cu o amendă în valoare de până la 10% din venitul anual.

Cele două probleme, South Stream şi investigaţia Gazprom, se discută într-un context tensionat, după ce Ucraina a refuzat pe 29 noiembrie să parafeze Acordul de Asociere cu UE, la presiunea Rusiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: