sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 februarie, 2016

Hearing of Cecilia MalmströmComisia Europeană a demarat vineri noi investigaţii pentru a determina dacă importurile de trei produse din oţel au fost livrate pe piaţa unică la preţuri de dumping. Dacă se dovedeşte că acestea au încărcat regulile comunitare privind concurenţa, Comisia va lua măsuri pentru a proteja industria europeană de efectele nocive ale practicilor comerciale neloiale, a anunţat executivul european.

Toate cele trei produse din oţel supuse investigaţiilor, respectiv ţevi fără sudură, plăci grele şi platbande de oţel laminate la cald provin din China. Comisia va începe să colecteze informaţii de la exportatorii chinezi, de la producătorii şi importatorii europeni, precum şi de la clienţii industriali pentru a determina dacă este necesară impunerea unor taxe anti-dumping pentru aceste produse.

Pe lângă aceste investigaţii, Comisia a anunţat că a decis să impună începând de vineri taxe anti-dumping provizorii pentru platbande de oțel laminate la rece provenite din China și Rusia. Taxele provizorii variază între 13,8 și 16% pentru companiile chineze și între 19,8 și 26,2% pentru companiile rusești.


„Sectorul siderurgic se confruntă în prezent cu o serie de provocări. Instrumentele de protecţie comercială din UE nu pot, pe cont propriu, să rezolve aceste probleme, însă Comisia Europeană aplică toate instrumentele care îi stau la dispoziţie pentru a sprijini şi asigura un mediu concurenţial echitabil. Nu putem permite ca o concurenţă neloială din partea importurilor la preţuri scăzute în mod artificial să ne ameninţe industria (…) Am instituit până acum mecanisme de protecţie pentru peste 30 de tipuri diferite de produse de oţel şi vom continua să răspundem preocupărilor legitime din sector”, a spus comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom (foto).

 

CE precizează că a demarat 37 de măsuri de protecție comercială pentru importurile de produse din oțel, nouă investigații fiind în derulare.

Șapte state europene, printre care Marea Britanie și Germania, au cerut Uniunii Europene, într-o scrisoare deschisă, intensificarea eforturilor de a combate importurile de oțel ieftin din state precum Rusia și China, avertizând că industria se confruntă cu ”un risc iminent de prăbușire”, potrivit Financial Times.


Miniștrii de economie din șapte state producătoare de oțel – Germania, Italia, Marea Britanie, Franța, Polonia, Belgia și Luxemburg – au semnat o scrisoare comună prin care le cer oficialilor de la Bruxelles să ia măsuri mai ample pentru combaterea practicilor comerciale neloiale și pentru asigurarea unei competiții echitabile în sectorul siderurgic.

Industria siderurgică din Europa a pierdut circa o cincime din forța de muncă de care dispunea în 2008. Prăbușirea prețurilor internaționale a lovit producătorii de oțel din toată lumea, mulți dând vina pe China pentru ieftinirea drastică a exporturilor. Tata Steel a anunțat recent că va disponibiliza peste 1.000 de angajați din Marea Britanie.

”Uniunea Europeană nu mai poate rămâne pasivă când pierderile de locuri de muncă și închiderea unor combinate siderurgice arată că există un risc semnificativ și iminent în sectorul siderurgic european”, se arată în scrisoarea dată publicităţii la finele săptămânii trecute.

”Comisia ar trebui să utilizeze pe deplin și în timp util întreaga gamă de instrumente de politică comercială de care dispune UE”, se mai arată în document.

Semnatarii cer Comisiei să impună măsuri acolo unde există ”amenințarea unor prejudicii”. Ei solicită totodată o reformă a instrumentelor de protecție comercială pentru a face procesul mai rapid, mai transparent și mai eficient, precum și o investigație asupra produselor laminate importate din China.

”Nu ar trebui să așteptăm până când prejudiciile practicilor neloiale să devină ireversebile pentru industrie”, se arată în scrisoare.

Inițiativa aparține ministrului francez al Economiei, Emmanuel Macron, și vine la doar câteva zile de la solicitarea făcută de comisarul european pentru comerț Chinei de a pune capăt supraproducției din industria siderurgică.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: