vineri

29 martie, 2024

29 noiembrie, 2016

curtea-constitutionala-ccrLegea privind unele măsuri de efectuare a reţinerilor din venituri obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii este neconstituţională, în ansamblul său, a constatat marți CCR.

Lipsa de claritate, precizie şi previzibilitate a întregului act normativ supus controlului de constituţionalitate aduce atingere prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) referitoare la principiul legalităţii, au stabilit magistrații Curții, potrivit unui comunicat al CCR.

Cu unanimitate de voturi, CCR a admis obiecţia şi a constatat că Legea privind unele măsuri de efectuare a reţinerilor din venituri obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii este neconstituţională, în ansamblul său.


Curtea a reţinut că înlăturarea posibilităţii de valorificare pe calea executării silite a unui titlu executoriu prevăzut de lege, altul decât o hotărâre judecătorească, pune creditorul obligaţiei consacrate de titlul în cauză în situaţia de a pierde dreptul de proprietate, în substanţa sa, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.44 alin.(2) din Constituţie, teza referitoare la garantarea şi ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, în octombrie, și stabilea că veniturile salariaților vor putea fi supuse executării silite doar prin rețineri efectuate direct la angajator.

„Veniturile debitorilor [din contracte privind raporturi de muncă], virate în conturile lor bancare, de către plătitorii acestor drepturi, după efectuarea reținerilor din acestea în baza unui titlu executoriu, potrivit legii, nu mai pot face obiectul nici unei alte rețineri ulterioare, sub nici un motiv”, spune legea declarată neconstituțională.

Potrivit acestei prevederi, executorii judecătorești nu mai puteau să poprească și salariul plătit de angajator, și contul de la banca prin care se încasa salariul.


Guvernul a atacat reglementarea la CCR, considerând că actualul cadru legal referitor la executări silite este complet, iar noile prevederi adoptate de Parlament ar putea produce probleme în practică.

Legea nu a intrat în vigoare, fiindcă Executivul a sesizat CCR și președintele nu a mai putut-o promulga.

După decizia de marți a CCR, rămâne în vigoare legea prezentă, care permite și poprirea directă la angajator și cea în cont, după cum decide executorul judecătoresc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: