luni

22 aprilie, 2024

17 decembrie, 2014

(FOTO: opiniagiurgiu.ro)

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Decizia CCR este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea luată în urma unei sesizări a parlamentarilor PNL.

Este vorba de Ordonanța care a suspendat, pentru 45 de zile, legea privind statutul aleșilor locali și care a permis, astfel, aleșilor din teritoriu, să-și schimbe partidele fără să-și piardă mandatele.

Potrivit unui comunicat al CCR emis miercuri, „Parlamentul, în temeiul art.115 alin.(8) şi art.147 alin.(2) din Constituţie, urmează să reglementeze, prin legea de respingere, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale.”


Teama politicienilor privind efectele deciziei CCR vizează posibilitatea ca aleșii care au profitat de suspendarea temporară a legii și au trecut la alt partid decât cel pe listele căruia au câștigat alegerile, să-și piardă mandatele.

Opinii politice în legătură cu efectele deciziei CCR

În plan politic, PSD şi PNL privesc oarecum similar decizia de miercuri a CCR.

PSD, prin vocea deputatului Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei juridice, consideră: “Decizia îşi produce efectele pentru viitor. Cei care au trecut la alte partide sunt buni rămaşi acolo. Decizia nu acţionează retroactiv.”

Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, este la rândul său de părere că decizia are efect numai pentru viitor, cu un amendament însă: “În cazul unor acţiuni deschise de partide, instantele de drept comun pot invalida mandatele migratorilor pe motive de nulitate.”

Ce a reclamat PNL la CCR


Deputaţii PNL arătau, în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidelor politice, lucrul interzis de Constituţie.

De asemenea, în sesizare s-a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, dar şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Deputatul PNL Teodor Nicolescu arăta, în data de 10 decembrie, că OUG 55/2014 prevede măsuri aplicabile doar pentru o anumită situaţie pe o perioadă limitată, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizii ale Curţii Constituţionale care precizează că “legea trebuie să aibă un caracter general şi nu unul discriminatoriu”.

El a mai precizat că în situaţia în care Curtea Constituţională va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a fi adoptată un proiect de lege de respingere a actului normativ.

“Dacă cei de la CC vor admite sesizarea noastră este posibil ca în motivarea deciziei să ne dea şi nişte îndrumări cu ce se poate întâmpla mai departe (cu mandatele aleşilor locali care au migrat- n.red.), dacă nu, OUG se întoarce în Parlament pentru respingere şi conform Constituţiei atunci când se respinge OUG trebuie ca legiutorul să stabilească şi ce se întâmplă cu efectele juridice ale ordonanţei respinse”, spunea Teodor Nicolescu.

1500 de aleși locali au profitat de Ordonanță pentru a-și schimba partidele

Potrivit “recensămintelor” efectuate de partide după expirarea perioadei de 45 de zile de transferuri, aproximativ 1.500 de aleşi locali s-au folosit de Ordonanţa 55 pentru a schimba partidul. O imagine aproximativă a efectelor “ordonanţei Dragnea” făcută pe baza materialelor din presa locală în cele ce urmează, cu menţiunea că niciun partid nu s-a arătat dispus să prezinte oficial, public, cifrele exacte.

Alba. Aproximativ 75 de aleşi locali fie şi-au schimbat partidul, fie s-au declarat independenţi. Beneficiarul principal al migrărilor a fost PSD, care a atras peste 40 de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni.

Arad. 5 primari din Arad şi-au schimbat partidul, cei mai mulţi au plecat din PDL

Argeş. PSD a racolat 25 de primari şi viceprimari şi 90 de consilieri locali.

Bacău. PSD are acum 50 de primari în tot judeţul, UNPR fiind un mare beneficiar al ordonanţei.

Buzău. PSD s-a ales cu 76 de primării după valul de migraţii. PDL a rămas fără niciun primar, iar PNL mai are doar opt.

Brăila. PSD a câştigat trei primari, 14 consilieri şi un viceprimar. Cei mai mulţi dintre aceştia au plecat de la PDL. PNL a câştigat trei consilieri.

Bistriţa. PNL şi PP-DD au pierdut în favoarea PSD şi PC toţi primarii.

Braşov. 10 primari, 70 de consilieri locali şi 8 consilieri judeţeni au schimbat taberele, cea mai mare pierdere fiind contabilizată la PPDD.

Botoşani. 26 de aleşi locali au plecat de la ACL către PSD.

Călăraşi. PSD a câştigat 2 primari.

Constanţa. PSD a câştigat 4 aleşi locali, PNL 2, PDL a pierdut 6, UNPR a câştigat un primar. 1 primar s-a declarat independent.

Cluj. Trei primari au trecut la PSD.

Dolj. 12 primari şi trei consilieri judeţeni au plecat din PNL spre PSD. Dâmboviţa. PSD a câştigat 23 de primari şi 185 de consilieri de la PDL şi PNL.

Galaţi. Primarului Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR. Viceprimarul municipiului Tecuci, Mitică Hulea, a trecut de la PSD la PNL.

Giurgiu. 44 de primari şi 460 de consilieri locali din judeţ au semnat pentru PSD.

Hunedoara. PNL a reuşit să atragă peste 100 de aleşi locali, alţi cinci primari au migrat către alte formaţiuni politice or s-au declarat independenţi.

Iaşi. PSD a primit 27 de primari.

Ialomiţa. 60 de aleşi locali au trecut la PSD sau UNPR.

Mureş. PDL, PNL şi PRM au pierdut câte un primar.

Maramureş. PSD a câştigat 10 primari, 7 viceprimari, 31 de consilieri locali şi un consilier judeţean.

Mehedinţi. 2 primari se înscriu în UNPR.

Suceava. 16 primari de la PNL şi PDL au trecut la PSD.

Sălaj. PNL şi PDL pierd câte un primar, iar PP-DD 2.

Teleorman. PNL, PDL şi PPDD află că au pierdut peste 50% dintre aleşii locali.

Vaslui. 20 de primari, 9 viceprimari şi 155 de consilieri au trecut la PSD. Vâlcea. Şase primari PNL trec la PSD.

Vrancea. 7 primari şi peste 150 de consilieri locali se înscriu în PSD.

Istoricul unei ordonanţe neconstituţionale

  • OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de guvern în data de 28 august. Potrivit ordonanţei, aleşii locali au putut opta, o singură dată, pentru un alt partid până pe data de 17 octombrie.
  • Proiectul de lege de aprobare a ordonanţei care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi “pentru”, 36 “împotrivă” şi 6 abţineri.
  • La Camera Deputaţilor a fost adoptată însă, pe 19 noiembrie, o propunere legislativă iniţiată de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, care prevede respingerea acestei ordonanţe, iar primarii care s-au folosit de derogările de la lege decise de guvern să îşi piardă mandatul şi să fie înlocuiţi. Proiectul a fost adoptat tacit deoarece termnul constituţional pentru dezbatere şi vot final de 12 noiembrie a fost depăşit. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este decizională cu această propunere legislativă.

La două zile după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, preşedintele ales, Klaus Iohannis, afirma în legătură cu acest subiect: “După părerea mea, rezolvarea este extrem de simplă, poate vă amintiţi, în Cameră a picat ordonanţa. N-are decât să pice şi în Senat şi atunci se ajunge înapoi în situaţia prevăzută de lege, reintrăm în normalitate şi cei care au schimbat partidul sunt pasibili de revocare.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: