vineri

29 martie, 2024

12 octombrie, 2018

Curtea Constituţională a României a admis parţial, vineri, sesizările transmise de Înalta Curte de Casație și Justiție, PNL, USR şi de preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu proiectul legii pentru modificarea Codului de procedură penală.

De asemenea, au fost admise sesizările pentru modificarea legii privind organizarea judiciară, conform unor surse Agerpres.

Codul se va întoarce acum în Parlament, pentru ca amendamentele declarate neconstituționale de către CCR să fie puse în acord cu legea fundamentală.


Proiectul de modificare a Codului de procedură penală  a fost aspru criticat de procurori.

DNA acuza, de exemplu, că unele modificări contravin unor principii elementare privind investigațiile penale, iar altele încalcă drepturile victimelor sau pot da naștere la interpretări în favoarea inculpatului.

De asemenea, fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, avertiza că peste 4.700 de dosare vor fi închise în cazul în care modificările intră în vigoare, din cauza unui singur amendament.

Este vorba despre “închiderea intempestivă a unui număr de 4.700 de dosare, ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care dacă după un an nu fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise”, spunea Daniel Horodniceanu.


Toate modificările aduse Codului de procedură penală sunt în favoarea suspecților sau chiar a condamnaților pentru fapte penale, niciuna dintre ele nu este formulată în beneficiul victimei. Câteva dintre ele sunt unice în Europa, și încalcă nu numai Constituția, ci și principii de bază din justiție.

De exemplu, retroactivarea unor amendamente este contrară mai multor decizii CCR care precizează că numai Codul Penal poate fi aplicat retroactiv, pe când Codul de procedură este valabil doar pe viitor. Cu toate aceste, o modificare permite revizuirea unor sentințe definitive, sub pretextul unei decizii CEDO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: