sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 iunie, 2014

Compania de stat Electrica a încasat în plus de la clienţi aproximativ 50 milioane de lei, prin facturarea dublă a certificatelor verzi în 2012, se spune în prospectul ofertei publice iniţiale pentru listare la bursă a Electrica.

Documentul menţionează şi cazul vicepreşedintelui ANRE Sorin Claudiu Dumbrăveanu, acuzat de DNA că a luat mită de la un director Enel, pentru a nu reduce cu 6%, ci cu 1,3%, tarifele la energie electrică.

50 de milioane de lei, suma taxată suplimentar

În luna iulie 2012 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 134/2012, ce modifică şi completează Legea nr. 220/2008, care introduce separat componenta Certificate Verzi (CV) pe facturile de energie electrică.


Reglementarea prevedea, pentru a face mai transparentă calcularea sumelor, scrierea separată pe factură, începând cu 1 octombrie 2012, a sumei corespunzătoare certificatelor verzi.

Distribuitorii de energie electrică “au cuplat noile reglementări cu forma veche a legii”, a explicat pentru cursdeguvernare.ro preşedintele Havrileţ, şi în facturi a apărut o taxare dublă pe CV.

Au calculat greşit facturile toţi cei opt distribuitori – ENEL Distribuţie Banat, ENEL Distribuţie Dobrogea, ENEL Distribuţie Muntentia, CEZ Distribuţie, E.ON Moldova Distribuţie, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord.

În prospectul ofertei Electrica, responsabilitatea „erorii de calcul”, cum o califica Niculae Havrileţ, revine ANRE: „Desi costul cu Certificatele Verzi a fost evidentiat separat in factura de energie electrica, pentru motive de transparenta, inca din Septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de catre consumatori de costuri duble cu Certificatele Verzi (prin includerea acestor costuri in tariful reglementat si prin facturarea separata a costului cu Certificatele Verzi) pentru perioada Septembrie 2012- Iulie 2013″.


În prospect apare şi o estimare a sumelor plătite în plus de consumatori: „Conducerea considera ca suma suplimentara incasata si respectiv, expunerea totala este de aproximativ 50 milioane RON„.

Această facturare dublă a fost depistată de ANRE în prima jumătate a anului 2013 şi a dus la aplicarea unui mecanism de regularizare a facturilor, prin aplicarea unei reduceri a tarifului la energie electrică, începând cu 1 iulie 2013.

„Ca urmare, ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului.

Incepand cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de catre ANRE, pretul fara valoarea Certificatelor Verzi la care Electrica Furnizare furnizeaza energie electrica catre consumatorii casnici pe piata reglementata a scazut cu 1,3%”, se mai spune în  prospectul ofertei publice iniţiale pentru listare la bursă a Electrica.

Nici ANRE şi nici distribuitorii nu au anunţat eroarea de calcul din 2012.

Au fost recuperate 20 de milioane de lei

Până acum au fost regularizate 20 de milioane de lei, din totalul de 50 milioane. În ritmul actual, cu 1,3% scădere a tarifelor, ar însemna că întreaga sumă facturată în plus ar fi compensată total abia la sfârşitul anului 2015.

Suma regularizată este menţionată tot în prospectul ofertei Electrica: „Conducerea considera ca aceasta reducere a tarifelor la nivel de industrie in perioada reglementata iulie 2013- iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane RON„.

O nouă reducere a tarifelor va fi operată de la 1 iulie 2014, iar după scandalul declanşat odată cu dosarul vicepreşedintelui ANRE Sorin Claudiu Dumbrăveanu, este de aşteptat o creştere a procentului de reducere a tarifelor la energie electrică.

„Electrica Furnizare se asteapta la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va incepe in iulie 2014, cu scopul de a despagubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate”, precizează prospectul listării companiei.

Cazul vicepreşedintelui ANRE

Prospectul ofertei Electrica face referire la cazul instrumentat de procurorii anticorupţie: „Articole recente din presa sustin ca vicepresedintele ANRE, dl. Claudiu Dumbraveanu, care in prezent este supus unor cercetari in legatura cu savarsirea infractiunii de luare de mita, a acceptat reducerea la un nivel mai scazut a tarifelor de furnizare de la 6% la 1,3%, in schimbul atribuirii unor contracte favorabile catre un competitor al Electrica, in raport cu care dl. Claudiu Dumbraveanu era persoana afiliata”.

Potrivit DNA, vicepreşedintele ANRE Sorin Claudiu Dumbrăveanu “a contribuit în mod esențial la reducerea sancțiunii de la 6% la 1,3%”.

În schimbul acestui lucru şi pentru alte servicii făcute Enel Muntenia, compania a atribuit două contracte de execuție lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, firmei SC Electro-Alfa International SRL, al cărei asociat, Ciubotaru Gheorghe, este prieten cu vicepreședintele ANRE.

Sorin Dumbrăveanu, Gheorghe Ciubotaru și directorul Enel Florin Gugu au fost puşi sub acuzaţie.

Înainte de a se angaja la Enel, Florin Gugu a lucrat şi el la ANRE, între 1999 şi 2005, ultima poziţie ocupată fiind cea de director general al Departamentului de tarife.

(DESCĂRCAŢI AICI PROSPECTUL OFERTEI ELECTRICA)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: