sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 mai, 2015

tariceanu1Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat Senatului să îi transmită până miercuri toate înscrisurile întocmite în anii 2014 și 2015 de Comisia pentru Regulament.

Potrivit unui document adresat Biroului Permanent al Senatului, citat de Agerpres, refuzul de punere la dispoziția DNA a documentelor solicitate „constituie infracțiunea de obstrucționare a Justiției”.

„În temeiul dispozițiilor art. 170, alin. 1 C.p.p., prin ordonanța nr. 122/P/2012 din 21 mai, DNA a dispus predarea de către Senatul României a tuturor înscrisurilor întocmite în anii 2014 și 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului. Prin urmare, vă solicităm să predați în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 27.05.2015 (…), toate înscrisurile întocmite în anii 2014 și 2015 de Comisia pentru Regulament”, se arată în documentul semnat de procuror-șef secție Constantin Claudiu Dumitrescu, și procuror Jean Uncheșelu.


Solicitarea primită din partea Secției de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție din cadrul DNA a fost înregistrată la Senat în data de 21 mai, documentul intrând în atenția conducerii Senatului cinci zile mai târziu, în ședința Biroului Permanent de marți.

Cazul Șova, o nouă problemă pentru Călin Popescu Tăriceanu

Legat de cazul Dan Șova, Biroul Permanent al Senatului urma să solicite Comisiei juridice un punct de vedere legat de o decizie a Curții Constituționale, care a desființat ”artificiile” prin care Dan Șova și-a păstrat imunitatea în ciuda unui vot de încuviințare a reținerii fostului ministru PSD al Transporturilor.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitărilor vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului „cu votul secret al majorităţii membrilor săi”, deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului „se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”. Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.


PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că „Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, în 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova ridică problema caracterului loial al colaborării între instituţiile statului, potrivit motivării Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că respectiva decizie încalcă legea fundamentală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: