marți

26 martie, 2024

21 ianuarie, 2019

Situaţia României s-a înrăutăţit la capitolul cursului valutar pe harta vulnerabilităţilor economiilor emergente, produsă de analiştii capital Economics în avanpremiera perioadei de „recorduri istrorice” de depreciere ale leului.

Riscul unor mari deprecieri ale monedelor ecconomiilor emergente ale lumii a scăzut, cu câteva excepţii:

Argentina, Filipine, România şi Ucraina.


Vulnerabilităţile monedelor acestor țări au crescut, spune raportul capital Economics.

Ca urmare România s-a deplasat spre roșu în spectrul vulnerabilităților construit de analiștii citați, mult mai aproape decât era în raportul emis în primăvara anului 2018.

Economia Argentinei încă suferă de pe urma crizei care a apropiat-o de faliment cu ani în urmă, iar Ucraina este în plin război civil cu separatiștii ruși și a pierdut Crimeea, ocupată de Rusia.


„Riscurile se acumulează în puţine locuri. Balanţele conturilor curente s-au deteriorat în Filipine, România şi Ucraina. Deficitele lor externe nu sunt încă la cotele de alarmă, dar corecţii valutare severe sunt la ofertă dacă tendința de înrăutățire a poziției contului curent continuă”, apreciază

România se află sub cod portocaliu şi din perspectiva vulnerabilităţilor privind costul datoriei publice, din cauza:

  • amplificării rapide a datoriei publice,
  • a evoluţiei deficitului bugetar,
  • deprecierii cursului leului.

Deficitul de cont curent s-a adâncit cu 59,7% an/an, până la 8,7 miliarde de euro la 11 luni din 2018, „pe fondul deteriorării tuturor componentelor”, spune un raport al Bănci Transilvania.

Sectorul bancar va avea de suferit ca urmare a OUG 114 / 2014, deși era singurul capitol la care România stătea bine, în aprilie, dintre cele trei ale hărții vulnerabilităţilor economiilor emergente, produsă de  capital Economics.

„Taxa bancară va avea, probabil, repercursiuni negative. În Polonia, profiturile băncilor s-au contractat, iar creşterea creditării s-a diminuat, în pofida scăderii dobânzilor, după introducerea unei taxe similare acum trei ani”, spune un raport al capital Economics.

Deocamdată, cifrele anterioare ordonanţei plasează România în teritoriul verde al hartei vulnerabilităţilor sectorului bancar, dar băncile abia își fac calculele și mai lucrează la scenarii strategice de reducere a pierderilor cauzate de OUG 114 , care nici nu are normele de aplicare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: