marți

16 aprilie, 2024

17 aprilie, 2017

Doi lideri pro-europeni în curse electorale

Candidatul independent pentru președinția Franței, Emmanuel Macron, aruncă în luptă  un argument care apelează la sentimentele germanofobe ale multor francezi, și mai ales ale simptizanților contracandidatei sale, Marin Le Pen, reprezentată a extremei drepte.

Germania beneficiază de pe urma dezechilibrelor din Zona Euro şi înregistrează un excedent comercial ridicat. Aceste evoluţii nu sunt favorabile nici pentru Germania, nici pentru economia zonei euro. Ar trebui o reechilibrare”, a declarat Emmanuel Macron, citat de Bloomberg.

Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt favoriții în cursa prezidențială franceză.


Macron nu este singurul critic al excedentului comercial al Germanie, a cărei dominație ar submina economiile celorlalte țări din UE. Unii au solicitat Guvernului de la Berlin să adopte măsuri pentru a stimula cererea internă şi importurile.

Pe de altă parte, surplusul comercial german a fost și una dintre țintele preferate ale noi Administrații SUA, care a acuzat Germania că exploatează un euro „subevaluat grosolan”.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a adăugat că o potenţială schimbare a politicii Guvernului german va impune Franţei să adopte în cele din reforme structurale, care nu vor câștiga încrederea partenerului german decât dacă nu sunt întârziate.

„Atât timp cât întârziem aceste reforme, nu ne putem aştepta ca Germania să aibă încredere în noi, după ce am provocat deja dezamăgiri în 2003 şi în 2007”, a afirmat Macron, adăugând că relaţiile sale cu cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Partidului Social-Democrat, Martin Schulz sunt „destul de sincere”.


Franţa este al doilea cel mai important partener comercial al Germaniei, după China, cu un schimburi comerciale de 167 de miliarde de euro în 2016. Statele Unite sunt doar pe locul trei, cu 165 de miliarde de euro.

Germania a încheiat anul 2016 cu un excedent comercial record de 252,9 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile celei mai mari economii europene au atins un nivel fără precedent, potrivit Oficiului Federal de Statistică, citat de Agerpres.

Exporturile germane de anul trecut au depășit 1.207 miliarde de euro, în creştere cu 1,2% comparativ cu 2015, în timp ce importurile au crescut cu doar 0,6%, până la 954,6 miliarde de euro.

Atât Comisia Europeană, cât şi SUA, au cerut Germaniei să majoreze cererea internă şi importurile pentru a reduce dezechilibrele şi să susţină creşterea economiei mondiale, inclusiv în zona euro.

Germania a respins criticile, spunând că a stimulat deja cererea internă, prin introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi majorarea pensiilor în 2016. În plus, Guvernul de la Berlin a majorat cheltuielile publice pentru drumuri, infrastructură digitală şi solicitanţii de azil, în ideea de a menţine bugetul la un nivel echilibrat

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: